Şamanlar Tuva'da Toplanıyor

TAKİP ET

Tuva şamanları 19 Şubat'ta toplantı gerçekleştirecek.

Bölgeden gelen haberlere göre Tuva şamanları 19 Şubat'ta geleneksel toplantılarından birini gerçekleştirecek. Şaman inancını halen daha devam ettiren Tuva Türkleri, büyük şaman Kara-ool Dopçun-ool önderliğinde toplanacak. 

Şaman oluşumlarının faaliyetlerinin konuşulacağı toplantıda yeni izlenecek yol haritaları ve geleneğin devamlılığı tartışılacak. 

Tuva Türkleri Kimdir

Tuvalar,  resmi anlamda Rusya'ya bağlı Tuva Cumhuriyeti'nde yaşayan bir Türk halkıdır. Toplam nüfusları 350.000 civarında olan halka bazı dönemlerde Soyon, Sayan, Soyot, Uranhay adları verilmiştir. Boy esasına göre sınıflandığında ise Tuvaların Kırgız boyundan olmakla birlikte bazılarının da Tuvaların Uygur boyundan olduğu bilinmektedir. Lakin üst kimlik olarak Tuva adı benimsenmiştir. 

Tuvalar, 1914 yılında ilk Tuva Halk Cumhuriyeti'ni daha sonra Tuva Özerk Sovyetler Birliği Cumhuriyeti'ni ve en son günümüzde Tuva Cumhuriyeti'ni kurmuşlardır. Tuvaların %35’i kırsal bölgede, %65'i şehirlerde yaşarlar ve kullandıkları tek dil Tuva Türkçesidir.

Tuva halkının en meşhur destanı 1963 yılında Kızıl şehirde neşredilen Keser destanıdır. Tuvalar, Türk inancı olan Şamanizm inancı ile birlikte Moğolistan'ın tesiri ile az sayıda da olsa Lamaizm dinini bir arada yaşayan bir Türk topluluğudur.   

tuva tuva cumhuriyeti şamanlar toplantı yapacak gerçekleştirecek 19 şubat tuva tuvalar kimdir kimdir nerede moğolistan rusya şamanizm din inanç yüce şaman ulu şaman büyük şaman