Samsun'da Binlerce Tarihi Eser Açıkta Kaldı

TAKİP ET

Samsun'da yüklenici firma iflas ettiği için iki yıldır inşaatı devam ettirilemeyen Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ndeki binlerce tarihi eser açıkta kaldı.

2017'de düzenlenen ihale ile "Türkiye’deki en modern ve fonksiyonel müzelerden biri olacak" vaadi verilerek 2019'da bitirlmesi planlanan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi inşaat projesi yüklenici firma iflas ettiği için bir türlü bitirilemiyor. AKP'li Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Bakanlığı ortaklığı ile yürütülen proje adeta yılan hikayesine döndü.  22 bin metrekarelik alanda 9 bin 500 metrekarelik kapalı alanıyla 65 milyon TL maliyet biçilen müze inşaatının ne zaman tamamlanacağı hala bilinmiyor.

Eski müze binası 2016 yılında kapatıldığı için binlerce tarihi eser, depolarda ve eski müze bahçesinde çürümeye terk edildi. Açıklama yapan Samsun Yerel Tarih Grubu Başkanı Emin Kırbıyık, eski müzede sergileme alanı yetersizliğinden dolayı sadece 700 civarı sergilenebilen 9 bin 400 tarihi eserin yıllardır depolarda bekletildiğini, denize çok yakın bir konumda bulundukları için de müze içinde oluşan yüksek nem yüzünden binlerce eserin korozyona uğrayıp tahrip olduğunu, eski müzenin kapatıldığını fakat yenisinin de aslında yanlış planlandığını belirtti. Samsun'daki eserlerin Türkiye'de ender bulunan eserler olduğunu belirten Kırbıyık, materyal ve eserlerin yüzde 80’inin arkeoloji eseri olmasına rağmen, müzenin yanlış planlanması neticesinde sergi alanının yüzde 40’ının arkeoloji kısmı olarak yapıldığını belirterek “Samsun Müzesi sikke, mermer ve ikonalar olarak çok zengin ve çeşitli eser envanterine sahip. Bu çeşitlilikte ülkemizde müze sayısı çok az" şeklinde konuştu.

AKP'li belediyenin Samsun'daki müze inşaatı problemini ne zaman çözeceği merak konusu oldu.

 

samsun etnografya arkeoloji müzesi inşaat proje bitirilemiyor yılan hikayesi 2019 2021 2017 ihale yüklenici firma büyükşehir belediyesi proje bitmedi