Sanat Güneşimiz Zeki Müren Vefatının 25. Yıl Dönümünde Anılıyor

TAKİP ET

Türk müziğinin "Sanat Güneşi" Zeki Müren, vefatının 25. yıl dönümünde anılıyor.

Türk müziğinin "Sanat Güneşi", popüler kültür tarihimizde silinmez bir iz bırakan Zeki Müren, 25 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu.

1931 yılında dünyaya gelen Zeki Müren, 3 yaşında iken şarkı söylemeye başlamıştı. Zeki Müren doğumunu ve ailesini şu sözlerle anlatmıştı:

"Uludağ eteklerine ikinci kar çoktan düşmüş. Bursa, sıfırın altındaki gecelerinden birisini yaşıyor. Dedem Hacı Mehmet Efendi, göbeğim kesildikten sonra o güzel sesiyle minicik kulaklarıma ilk ninniyi söylemiş, 'Oğlan oğlan boynuma dolan. Kolum sana yastık, saçlarım yorgan.' Sabah ezanı okunurken, saat beşte dünyaya gelmişim. Rahmetli babaannem, 'inşallah başarılı ve zeki bir çocuk olsun' diyerek adımı Zeki koymuş. Ortapazar Caddesi'nde oturanlar, o sabah ebemin sevinç çığlıklarına koşmuşlar. Güzel sesli dedem Mehmet Efendi çok ünlü bir hafızdı. Her gün Şehadet Camisi'ne gider, ezan okurdu. O ezan okurken, herkes sokaklara dökülür, tüyleri ürpererek dinlerdi onu. Babam Kaya Müren ise, Bursa'nın en iyi giyinen erkeğiydi. Yaz-kış demeden ölünceye kadar o takım elbisesini ve kravatını hiç çıkarmadı. Babaannem, uzun beyaz entarisini üzerinden hiç çıkarmaz, saçları hep topuzlu dolaşırdı. O yüzden adı 'Temiz Hayriye'ye çıkmıştı."

Maksim Gazinosu'nda 11 yıl boyunca sahne alan Müren 1991 yılında "Devlet Sanatçısı" seçilmiş, Şimdi Uzaklardasın, Manolyam, Bir Demet Yasemen, Gözlerinin İçine Başka Hayal Girmesin, Elbet Bir Gün Bulaşacağız gibi halen dillerden düşmeyen birçok unutulmaz eserin sözlerini yazdı, besteledi.

Vurgulu Türkçesi ve kibar tavrıyla Türk milletinin gönlünde yer eden Zeki Müren'i ölüm yıl dönümünde yâd eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Türk Sanat Müziği'nin değerli besteci ve yorumcusu Sanat Güneşimiz Zeki Müren'i vefatının yıl dönümünde alkışlarla anıyorum. Mekânı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

Sanat Güneşimiz Zeki Müren Vefatının 25. Yıl Dönümünde Anılıyor