Sanayiciler Enerji Bakanlığı Bürokratlarına İsyan Etti: Biz Simit Fırını Yakmıyoruz

TAKİP ET

Gazeteci Erdal Sağlam, enerji krizine ilişkin önemli bilgiler aktardı.

Mesele Ekonomi YouTube kanalında süregelen enerji krizine ilişkin yeni bilgiler aktaran gazeteci Erdal Sağlam, doğal gaz kısıtlaması kararı sonrasında geçtiğimiz hafta cuma günü sanayicilerin Enerji Bakanlığındaki ilgili genel müdürlüğe giderek durumu görüştüklerini belirtti. Sağlam şunları söyledi:

"Genel müdür diyor ki 'Kısmak zorundayız, yüzde 10 hepinizden birden keseceğiz, bununla idare edersiniz'. Bunun üzerine genel müdürün sanayiye dair hiçbir şey bilmediğini görünce sanayiciler açıkça şunu söylüyorlar: 'Sayın genel müdür, biz simit fırını yakmıyoruz. Bizim yaktığımız, sanayi fırını ve burda süreklilik olması lazım. Süreklilik olmadığı zaman bütün bunlar tehlikeye girer, hem ürünü kaybederiz hem fırını kaybederiz. Yani camda, çimentoda, demir çelikte tüm bu üretimin olabilmesi için bize düzenli ve öngörülebilir enerji sağlamanız lazım.' Bunun üzerine genel müdür, 'Ben bunu bilmiyordum' diyor.

"Genel Müdür Bu İşten Anlamıyor, Bakanlarla Görüşelim!"

Genel müdürün bu işten anlamadığını görünce bakanlara başvuruyorlar sanayiciler. Ve geçtiğimiz hafta sonu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in olduğu bir toplantı yapılıyor. O toplantıda çok açıkça gözüküyor ki sanki bunu bir doğal felaketmiş gibi göstermeye çalışıyorlar. Hatta Mustafa Varank'ın o toplantıda 'Ya bunu bir pandemi gibi düşünün' diyor ve sanayiciler burada itiraz ediyorlar. Birçok sanayici madem bir şey oldu, ne kadar sürecek bunu istiyorlar, kesin bir şey söylenemiyor. Ve sanayicilerin bir bölümü 'Bunu hanelere de yansıtın diyor. Yani sadece sanayici çekmesin bu sıkıntıyı' diyorlar ama bu kabul edilmiyor. Şimdi bunu farklı yerlere çekmeye çalışıyorlar. Mustafa Varank Salı günü bir toplantıda 'Ne zaman bir proje yapmaya çalışsak engellemeye çalışıyorlar' demiş, halbuki herkes biliyor ki iktidar muhalefetin karşı çıktığı projelerin hepsini hemen hemen yaptı. 

Enerji Krizi Göz Göre Göre Gelmiş!

Peki ne oldu? Özetle şu: Size gelen giriş noktalarındaki hacimle sizin bunu iletebilme kapasiteniz farklı. Yani şöyle, mesela Mersin-Karaman iletim hattı ve kompresörü halen tamamlanabilmiş değil. TANAP da Ankara'nın doğusundan, Rusya'dan ve Azerbaycan'dan gaz alınabilirken bugün alınamıyor. Yani yeterli gelse bile doğal gaz bunu dağıtamıyorlar. Ayrıca LNG terminalleri 10 yıldır söyleniyor ama yetersiz bir seviyede. Artı bunların iletim hatlarına verilmesinde de sıkıntı var. Örneğin Dörtyol'daki LNG terminali yapılmış ama dalgakıran yapılmadığı için gemilerin LNG aktarması bile zor. Yani hazırlıksız girilmiş kışa, artı ortadaki başka bir unsur da şu: LNG fiyatları tüm dünyada çok arttı. Enerji Bakanlığı açıkça görülüyor ki risk almış, fiyatlar çok arttığı için de yeterince depolama yapamamış. 

CHP, stok rakamlarını açıkladı, sonra Enerji Bakanlığı bu rakamları sitesinden kaldırdı. Ortada açık bir ihmal olduğu kesin. Sanayici çok tedirgin. 'İran'ın gazı kesmesini beklemedik' diyorlar. Halbuki son 5 yılın 4'ünde İran bu gazı hep kesmiş, ya arzı azaltmış ya dönem dönem kesmiş. Yani buna hazırlıklı olmak gerekirken bir kumar oynamışlar. Risk almışlar. Ama devlet böyle risk alarak yönetilmiyor. Şimdi bunu doğal bir felaketmiş gibi, yapacak bir şeyleri yokmuş gibi göstermek istiyorlar. Ama tümüyle yönetim hatası olduğu çok açık. İş dünyasından gelen tepkiler çok büyük. Bunun çok büyük kayıplara yol açabileceğini söylüyorlar."

 

enerji bakanlığı sanayiciler enerji krizi erdal sağlam