Sandık Kurullarında Temsilci Krizi: 3 Parti Dışarıda Kaldı

TAKİP ET

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimlere başka parti listelerinden katılacak partilerin, sandık kurullarında üye bulunduramayacağını duyurdu. Bu kararla birlikte Kürtçü HDP, Kürtçü-Şeriatçı HÜDAPAR ve Saadet Partisi sandık kurullarında yer alamayacak. Ayrıca seçime ortak liste yöntemiyle girilecek illerden 9'unda İyi Parti, 7'sinde de CHP sandıklarda temsilci olamayacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimlere başka parti listelerinden katılacak partilerin, sandık kurullarında üye bulunduramayacağını duyurdu. Bu kararla birlikte Kürtçü HDP, Kürtçü-Şeriatçı HÜDAPAR ve Saadet Partisi sandık kurullarında yer alamayacak. Ayrıca seçime ortak liste yöntemiyle girilecek illerden 9’unda İyi Parti, 7’sinde de CHP sandıklarda temsilci olamayacak.

Son genel seçimin ilk 5 partisi görev alabilecek

Seçim mevzuatına göre sandık kurullarında son genel seçimde en çok oyu alan ilk 5 partinin üyeleri görev alabiliyor. 2018’deki seçimlerde İstanbul, Ankara ve İzmir illerinin birinci bölgelerinde ilk 5 oyu alan partiler AKP, CHP, İyi Parti, MHP ve Kürtçü HDP oldu. Ancak bu partilerden Kürtçü HDP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi listelerinden seçime girdiği için sandık kurullarında temsilci bulundurma hakkını kaybetti.

Vatan Partisi fırsat yakaladı

HDP’nin ardından en çok oyu alan 6. parti olan Saadet Partisi ise CHP listelerinden seçime girdiği için sandık kurullarında üye olamayacak. Bu illerde 7. parti konumunda bulunan Vatan Partili isimler bildirimde bulunmaları halinde sandık kurullarında görev alabilecek. Aynı durum Gaziantep ve Adana’da seçime AKP listelerinden giren HÜDAPAR için de geçerli olacak. Bu illerde de Vatan Partisi temsilcileri sandık kurullarında yer alabilecek.

Erzurum’da ayrı süreç

Erzurum’da ise sandık kurulu temsilcilerinin belirlenmesi için ayrı bir süreç yürütülecek. 2018’de Erzurum’da 8 parti seçime katılmıştı. 14 Mayıs’ta bu partilerden CHP, Kürtçü HDP, Saadet Partisi ve Kürtçü-Şeriatçı HÜDAPAR başka parti listelerinden seçime girdikleri için sandık kurullarında üye bulundurma hakkını kaybetti. Bu durumda Erzurum’da sadece AKP, MHP, İyi Parti ve Vatan Partisi temsilcileri sandık kurullarında görev alabilecek.

Müşahitlik hakkı devam ediyor

Sandık kurullarında üye bulunduramayan partiler ise müşahit bulundurma yöntemiyle sandık başında oy verme ve sayım işlemlerini takip edebilecek. Müşahitlerin sandık kurulu üyelerine göre daha sınırlı yetkileri bulunuyor. Müşahitlerin itiraz hakkı yok ancak tutanaklara şerh düşebiliyorlar.

sandık kurulları hüdapar hdp Saadet Partisi sandık kurulu ysk