Saray Şürekasına Kötü Haber: Anayasa Mahkemesi, AKP Bürokratlarının Çift Maaş Almasına 'Dur' Dedi

TAKİP ET

CHP tarafından yapılan başvuru sonucu, Anayasa Mahkemesi cumhurbaşkanı yardımcısı, bakanlar ve bakan yardımcılarının maaşları dışında emekli maaşı almalarını sağlayan düzenlemeyi iptal etti.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle 2018 yılında yürürlüğe giren bir düzenleme, cumhurbaşkanı yardımcısı, bakanlık ve bakan yardımcılığı görevlerine atananların emeklilik veya yaşlılık aylıklarının kesilmemesine olanak tanıdı.

Ancak CHP, bu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. CHP, kamu görevlisi olan bu kişilerin emeklilik ve yaşlılık aylıkları ile diğer özlük haklarının Anayasa gereği kanunla düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Anayasa Mahkemesi, oybirliğiyle verdiği kararda, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar gibi göreve atanan kişilerin emeklilik ve yaşlılık aylıkları ile ilgili düzenlemenin Anayasa'nın mülkiyet hakkına ilişkin düzenlemeler içerdiği ve bu nedenle Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenemeyeceği sonucuna vardı.

Mahkeme, verdiği iptal hükümlerinin kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.

15 Aralık 2023 tarihinde yürürlüğe girecek 'iptal karar' sayesinde, yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde, mevcut maaşlarına ilave olarak emekli maaşı da alan cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve bakan yardımcılarının emekli maaşları kesilecek.

anayasa mahkemesi bakan bakan yardımcıları cumhurbaşkanı yardımcıları çift maaş