Saray'daki Kriz Erdoğan'ı Kalabalık Kongreler Yapmaya İtiyor

TAKİP ET

Erdoğan, yapılan kalabalık kongrelerle ayakta durulduğu mesajı vermeye çalışırken ekonomik kriz ve parti içi sorunlar gündemden düşmüyor. Saray yönetimi iç ve dış politikada köşeye sıkışmasıyla yapılan hamleler istenilen karşılığı bulamıyor.

Birgün'ün haberine göre AKP'nin büyük çapta düzenlediği kongrelerinde verilen ‘güçlüyüz’ imajı, içine sürüklenilen yönetim krizinin üstünü örtemeye yetmiyor. Çıkış yolu arayan partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeri geldiğinde "Ay'a gidiyoruz" şeklinde haberler duyuruyor yeri geldiğinde ise eski olayları tekrar tekrar gündeme getiriyor.

Türkiye'nin gündemini yoksulluk, kaybolan Merkez Bankası rezervleri, başarısız askeri operasyonlar meşgul ederken parti içinde yaşanan rahatsızlıklar, Erdoğan’ın savunma pozisyonu almasına neden olduğu konuşuluyor.

İddialara göre Erdoğan'ı köşeye sıkıştıran sorunlar ise şu şekilde sıralandı:

Çin Virüsü salgınıyla artan kriz ekonomiyi yerle bir etti. Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasına kadarki süreçte döviz kuru rekor kırdı. Erdoğan, muhalefetin “Merkez Bankası’nda kaybolan 128 milyar dolar rezerve ne oldu” sorusuna ise bu dönemde doları dizginlemek için harcadıkları cevabını verdi.

Bahar döneminde 5 tane maske dahi dağıtamayan hükumet, bugün gelinen noktada aşılama meselesine takıldı. Bununla birlikte vatandaşlar, aylardır kepenk açamazken Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin kendi ifadesiyle ‘lebaleb’ dolu kongrelerinde başarı masalları anlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise katıldığı cenazede sosyal mesafenin hiçe sayıldığı görüntülerin yayılmasının ardından özür diledi.

Hükumetin dış politikada attığı adımlar da sonuç vermedi. Batı’ya yeni sayfa açma mesajı verilirken Rusya’dan satın alınan S-400’ler için önce Girit modeli önerildi, buradan bir sonuç çıkmayınca  AKP, ABD’nin yaptırım kararlarına karşı F-35 programına dönme maksadıyla 750 bin dolar harcayarak lobi faaliyetlerine başladı.

Gara’da 16 şehit verildi. "Çarşamba günü bazı güzellikler açıklayacağım" diyerek operasyonu işaret eden Erdoğan, kötü haber gelince İçişleri Bakanı Soylu ve Milli Savunma Bakanı Akar’ı görevlendirdi. Muhalefet, Meclis'te operasyonun başarısızlığına ortak edilmeye çalışılsa da yapılan bu hamle boşa düşürüldü. Muhalefetten yükselen “siyasi sorumluluk Saray’dadır” çıkışı Erdoğan’ı son derece rahatsız etti. Operasyondaki başarısızlık fezlekeler üzerinden HDP’ye yönlendirildi. Tabandaki erimeyi durduramayan Erdoğan, çareyi Millet İttifakı’nı bölmekte aramaya başladı.

AKP'deki belirsizlik ise devam ediyor. İstanbul’da parti teşkilatında yaşanan değişiklik bir yenilenme çabasını gösterirken il başkanlarının atamayla belirlenmesi parti içi huzursuzluk yarattı. Hal böyle olunca, gözler martta yapılacak büyük kongreye çevrildi. Erdoğan’ın yeniden AKP Genel Başkanı olup olmayacağı dahi süregelen tartışmalar arasında. Erdoğan’ın, bu soruna çözüm olarak genel başkanlık görevini bırakacağını ve kendisinin rahatça kontrol edebileceği bir ismi genel başkanlığa getirebileceği konuşuluyor. Bu konuyla ilgili öne çıkan isimlerin ise Numan Kurtulmuş, Süleyman Soylu ve Binali Yıldırım olduğu söyleniyor. Ayrıca, Berat Albayrak’ın yeniden siyaset sahnesine dönmesi durumunda hangi göreve getirileceği de merak ediliyor.

erdoğan saray kriz kongreler iddia zorunluluk itiyor stres gerginlik parti içi derin rahatsızlık iddia söylem kulis