Sarıdeniz'e Dökülen Yaklaşık 1 Milyon Varil Ham Petrol, Çin'in Terminalinde Hasara Neden Oldu

TAKİP ET

Sarıdeniz'de bir yük gemisi ile yaklaşık 1 milyon varil ham petrol taşıyan tankerin çarpışması sonucu petrolün büyük bir kısmı, Çin'in en büyük ham petrol terminali olan Qingdao Limanı yakınlarında denize döküldü.

Sarıdeniz'de yaklaşık 1 milyon varil ham petrol taşıyan bir tanker ile bir yük gemisinin çarpışması sonucu ham petrolün büyük bir kısmı Qingdao Limanı yakınlarında denize döküldü.

İlk raporlara göre; Sa Justice adlı yük gemisi ile 272 metre uzunluğunda ve 46 metre genişliğindeki A Symphony adlı petrol tankeri yerel saatle 8.50 sıralarında kaza yaparken, kazanın ardından Çin’in Shandong eyaletinde yer alan ve en büyük ham petrol terminali olan Qingdao Limanı yolunda hasar meydana geldiği belirtildi.

Petrol sızıntısını kontrol altına almak ve sızıntıdan etkilenen bölgeleri temizlemek amacıyla ekipler görevlendirildi ve yakınlarda bulunan gemilere olayın meydana geldiği bölgeye 10 deniz milinden (18.5 kilometre) fazla yaklaşmamaları yönünde uyarı yapıldı.

Deniz Güvenliği İdaresi'ne bağlı Tehlikeli Maddeler Ve Kirlilikle Mücadele Birimi'nden bir yetkili yaptığı açıklamada, petrol sızıntısının acil müdahale aşamasında olduğunu ve henüz kirlilik değerlendirme seviyesine gelinmediğini belirtti. Öte yandan, Çin Ulaştırma Bakanlığı'na yapılan çağrıların ise cevapsız kaldığı aktarıldı.

Petrolün Kaynağı Belli Değil İddiası

Kazayla ilgili dikkat çeken detay ise geminin kazadan önce Malezya'nın Sungai Linggi açıklarındaki suları ziyaret etmesi.

Geminin Çin'e gitmeden önce petrolün bir gemiden diğerine taşındığı, sözde gemiden gemiye transferler için popüler bir nokta olan Sungai Linggi açıklarındaki suları ziyaret ettiği öne sürüldü.

Bu tür faaliyetlerin bazen kargoları gemiler arasında aktarmak için yapıldığı bilinse de gemideki petrolün kaynağını gizlemek için gerçekleştirildiği de söyleniyor.

çin sarıdeniz sarı deniz 1 milyon varil petrol ham petrol döküldü liman hasar kaçak çin'in terminali denize kaza kaynak gizleniyor yük gemisi petrol gemisi