Sarıkaya: Siyasetin Yükselen Ana Gövdesi Milliyetçilik Üzerine Gelişiyor

TAKİP ET

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, siyasette yaşanan tavır değişikliğini masaya yatırdı.

HaberTürk'teki köşesinden Millet İttifakı'nın başat partileri CHP ve İYİ Parti'de son günlerde yaşanan tavır değişikliğini ele alan Muharrem Sarıkaya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Yozgat Yerköy'de söylediği sözleri örnek gösterdi.

"CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun dünkü Yozgat konuşmasını dinlediğimde bunu gördüm… Ve şu soru aklıma geldi… Milliyetçi bir iklime mi girdik? Yoksa küresel iklim krizi siyaseti de kapsamına mı aldı? Çünkü daha yakın geçmişe kadar CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ağzından bu denli sert ifadeler duymamız olası değildi" diyen Sarıkaya, "Terörle mücadele konusundaki kararlılığını dile getirmekle birlikte, 'O Kandil denilen yapıyı yerle yeksan etmezsem bana Kılıçdaroğlu demesinler' cümlesini duymamız olası değildi" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in TBMM'deki grup konuşmasında da benzer bir durumun olduğunu belirten Sarıkaya, "Bugüne kadar HDP ile ilgili sözlerinde daha temkinli bir tutum takınan İYİ Parti lideri Akşener, Siirt’te bir yurttaşın 'Burası Kürdistan' sözüne yeterince tepki göstermediği eleştirilerine dün Grup konuşmasında yanıt verdi. HDP’yi doğrudan hedef alıp, 'Neye şaşırıyorsunuz bu adam HDP’li. Biz HDP’yi terör örgütü PKK’nın yanında konumlandırıyoruz…' dedi" ifadelerini kullandı.

Millet İttifakı HDP İle Araya Tam Bir Mesafe Koymaya Karar Verdi Denilebilir mi?

Geçtiğimiz hafta yapılan tezkere oylamasında CHP'nin HDP ile birlikte hayır oyu verdiğini ve HDP'de de İYİ Parti'ye yönelik sert sözlerden kaçınıldığını belirten Sarıkaya, "Millet İttifakı açısından dünkü duruma bakıldığında HDP ile araya tam bir mesafe konulmaya karar verildi denilebilir mi? Veya CHP ile İYİ Parti’nin bu noktaya gelmesine tabanındaki milliyetçi duruş ve terörle mücadele konusundaki yaklaşım mı yol açtı?" dedi.

CHP ve İYİ Parti'nin tabanlarındaki değişime göre tavır aldığını belirten Sarıkaya yazısında "Ancak şurası net ki, günlük hava koşullarının ötesinde milliyetçi bir iklimin siyaseti etkisi altına aldığı bir gerçek. Belli ki Millet İttifakı açısından bu kabul edilir bir gerçekliğe dönüşmüş ki aynı gün yeni bir söyleme geçti… İttifakla görünmez işbirliği yerine HDP ile araya mesafe koyan bir tutum geliştirdi. Bu önümüzdeki dönemde geçmişte olduğu gibi meşru zeminlerde görüşmeme noktasına gelir mi bilinmez… Ancak şurası bir gerçek ki, bir daha çözüm süreci gibi bir iklim gelmeyecek. Buna neden olan da siyasetin yeni iklimi… Çünkü milliyetçi bir dalga yükseliyor, kendine daha fazla taraftar buluyor" ifadelerine yer verdi.

Türkiye'deki eski yeni siyasi partilerin çoğunun milliyetçi damara sahip olduğunu belirten Sarıkaya, "Siyasetin yükselen ana gövdesinin aslında milliyetçilik üzerine geliştiğini görmemek olası değil…" dedi.

Sarıkaya Siyasetin Yükselen Ana Gövdesi Milliyetçilik Üzerine Gelişiyor