Sarıkeçili Yörüklerinin Göçüne Jandarma Engel Oldu

TAKİP ET

Yüzyıllardır Toroslarda göç eden Sarıkeçili Yörüklerine jandarma engel oldu.

Yüzyıllardır her yıl mevsim geldiğinde kışlak ve yaylaları arasında göç eden Türkiye'nin son konar-göçer topluluğu olan Sarıkeçili Yörükleri, bu yıl jandarma tarafından Konya'nın Meram ilçesinde Sarıkız Köyü'nde durduruldu. 

Twitter'dan olayı duyuran Sarıkeçili Yörükleri, dün geçiş izinleri ve otlatma tahsis belgeleri olmasına rağmen sürüleriyle beraber 3 saat bekletildiklerini söyledi. 

Dün Sarıkız Köyü sınırlarında yer alan 141/23 parsel numaralı ve mera vasıflı araziden geçerek göç eden Sarıkeçili Yörükleri köylülerin şikayeti üzerine jandarma tarafından durduruldu.

Göç belgesi ve otlatma planına sahip olan konar-göçer üç aile jandarma tarafından dün saatlerce bekletildi.


"Jandarma Geri Dönün Dedi"


Antalya 3T'nin haberine göre keçi sürüleriyle birlikte geçişine izin verilmeyen çobanlardan Mustafa Bacak, “Jandarma geldi bizi salmadı. ‘Geri dönün’ dediler. Elimizdeki belgeleri gösterdik ama karakol komutanı bizi üç saat kadar bekletti” dedi.

Göç ettikleri güzergâhın ekili alan olmadığını ve mera vasfında bir arazi olduğunu ifade eden Bacak, “Biz her yıl buradan geçip yolumuza devam ediyoruz. Burası köylülerin de koyunlarını otlattığı bir mera. Yaklaşık 500-600 metrelik bir mesafeden geçip gidiyoruz. Bugün jandarma bizim geçişimizi engelledi. Ben gidip karakol komutanı ile konuştum. Bizim video görüntümüzü de aldılar. ‘Hakkınızda işlem yapacağız’ dediler. Epeyce beklettikten sonra geçişimize izin verdiler” dedi.



Bacak, göç yollarında her yıl benzer sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını belirterk, “Biz bu sorunları sık sık yaşıyoruz. Şimdi bizim geriden gelen çadırlarımız var. Benzer sorunların yaşanmasını istemiyoruz. Bizim göç iznimiz ve otlatma belgemiz var” sözleriyle yaşadıkları zorluklara işaret etti.


"Eğlenceniz Bittiyse Artık Gerçeklere Dönelim"


Konuyla ilgili açıklama yapam Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Savran, göç izinleri olmasına karşın çobanların jandarma tarafından durdurularak saatlerce bekletilmesine sert tepki gösterdi.

"Eğlenceniz bittiyse artık gerçeklere dönelim” diyerek Antalya'da düzenlenen ve siyasilerin gövde gösterisine dönen, milyonların harcandığı Yörük Festivaline tepki gösteren Savran Yörüklerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, “Ben o bölgede değilim, aracım da yok ama telefonlarla görüşmeler yaparak sorunu çözmek için çabalıyorum. Şimdi karakol komutanını bekliyorum. Sürü yolun ortasında bekliyor, hayvanlar meleşiyor. Aileler rezil durumda. Üç saattir yol kesildi, sürünün geçişine izin verilmiyor” diye konuştu.

Konuyla ilgili yetkililerle yapılan telefon görüşmelerinin ardından sorunun çözüldüğüne değinen Savran, “Bizim göç iznimiz var, otlatma belgemiz olmasına rağmen her yıl benzer sorunlarla karşılaşıyoruz. Her zaman telefon trafiği ile mi çözmek zorundayız bu sorunları” dedi.


"Naylon Çadırda Ateş Yakılmaz"


Siyasilerin her fırsatta Mustafa Kemal Atatürk’ün Toroslarda dumanı tüten Yörük çadırlarıyla ilgili sözlerine atıfta bulunduklarını söyleyenPervin Savran, hafta sonu Antalya’da düzenlenen Yörük festivalinde de benzer sözlerin dile getirildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Antalya’da Yörük ateşini yaktık dediler. Atamızın Toroslarda dumanı türen bir Yörük çadırı varsa, dünyada hiçbir güç bizi yenemez sözlerini söylediler. Atamız o sözlerinde naylon branda ve çadırda yakılan ateşten söz etmedi. Naylon çadırda ateş yakılmaz, yakarsanız ortalık tutuşur. Atatürk üç gün sonra unutulacak ateşten de söz etmedi. At çayırında iki-üç gün yanıp, sonra sönen ateşten bahsetmedi. Atamız, tıpkı ilelebet göklerde dalgalanmasını istediği bayrağımız gibi o dağları geceli gündüzlü bekleyen Yörüklerden bahsetti. Bu çok önemli bir söz ama her şey gibi bu sözün bile içini boşaltıyorlar. Ya bu sözleri hiç söylemesinler, ya da gereğini yapsınlar.


"Cumhuriyet Gibi Yörüklüğün de İçini Boşaltmak İstiyorlar"


Nasıl ki Cumhuriyetin içine girip bütün değerlerinin içini boşaltmaya çalıştılarsa, Yörüklüğün de içine girip onun da içini boşaltmaya çalışıyorlar” diye konuşan Savran, “Atamızın söylediği sözleri kullanarak Yörüklüğe zarar vermeyin artık. Bu çok acı, insanın zoruna gidiyor. Üstelik bunu bile bile yapıyorlar. Hiç bilmeyenler bunu yapmıyor. Bütün bunlar bizim engelimiz. Göçü engelleyen de, bu kültürün yaşatılmasına engel olan da işte bu anlayış. Festivalde Yörükler çalıp oynuyorlar. Yörüklüğün bir sorunu mu var? Yörükler çalar çalar oynar. Böyle görüyorlar. Bu anlayıştan dolayı kültürü yaşatma çabası veren bizler zorluklar yaşıyoruz.”


sarıkeçili yörükleri pervin savran sarıkeçili yörükler yörük göçü sarıkeçili yörüklerine engel jandarma engeli