Savaşın 22. Günü: Rusya'nın Kayıpları Artıyor, Putin Duracak mı?

TAKİP ET

Ukrayna sathında Rus ordusunun kayıpları artıyor.

Rus diktatörü Vladimir Putin'in emriyle Ukrayna'yı işgale kalkışan Rus ordusu, ağır kayıplar verdi. 3 hafta boyunca savunmayı sürdüren Ukrayna ordusu birçok noktada artık savunma değil taarruz pozisyonunda. Kyiv Independent'ın aktardığına göre bugün itibarıyla Rus ordusunun kayıpları şu şekilde:

14 bin askeri personel, 86 uçak, 108 helikopter, 444 tank, 201 topçu bataryası, bin 435 zırhlı personel taşıyıcı, 72 çok namlulu roketatar, 2 gemi, 864 araç, 60 yakıt tankeri, 11 İHA, 43 hava savunma sistemi. 

New York Times'ta dün yayımlanan Helene Cooper, Julian E. Barnes ve Eric Schmitt imzalı makalede yer verilen "daha temkinli" bir ABD kaynaklı istihbaratına göre Rus ordusu 7 bini aşkın askeri personel kaybetti. Makalede bu sayının II. Dünya Savaşı'nda Iwo Jima'da 36 gün süren çarpışmalarda ölen ABD askerlerinin sayısıyla eşit olduğu belirtildi.

Kayıplar Gerçekçi mi?

Pentagon yetkilileri, yalnızca 3 hafta süren çarpışmalarda verilenn bu kayıpların "şaşırtıcı" olduğunu ve tek bir birlik için ölü ve yaralılar dahil yüzde 10'a ulaşan bir zayiat oranının birliğin savaş kabiliyetini ortadan kaldırdığını belirtiyor. Ukrayna'ya gönderilen 150 bini aşkın Rus askeri için tahmini 14 bin ila 21 bin kişilik ölü ve yaralı zayiat ile Rus kayıpları bu seviyeye yakın. Ukrayna, NATO  ve Rus yetkililere göre Ruslar savaşta en az 3 generalini kaybetti. Batılı yetkililer Rus generallerin askerlerin morallerini yükseltmek için cepheye yaklaşmış olabileceklerini belirtiyor. ABD'nin eski Rusya Büyükelçisi Michael McFaul bir beyanatında "Şimdiden üç general, bu şok edici bir sayı" diye konuştu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy ise 1300 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Moskova Zor Durumda

Savaşın kötü gidişiyle birlikte Rus diktatörü Vladimir Putin iki üst düzey istihbarat yetkilisini ev hapsine aldırdı. FSB yetkilileri işgal öncesinde Ukrayna'nın durumuna ilişkin yetersiz istihbarat sağlamakla suçlanıyor. Bunun yanı sıra medyaya uygulanan sansür ve baskı doruğa çıktı. CIA Direktörü William Burns, Putin'in bu medya baskısı sonsuza kadar sürdüremeyeceğini ileri sürdü. Burns'e göre ölü ve yaralıların eve dönüşleriyle ve Ruslar için daha da etkili olmaya başlayan ekonomik gerçekler bu sansürü etkisiz kılacak.

Putin Duracak mı?

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler ve İstihbarat Komisyonlarının üyesi olan Jason Crow, Rus kayıplarının çarpıcı olduğunu belirtti ve Rusların şehirlerde meskun mahal çatışmalarına yani "en kötüsüne" henüz gelmediklerini söyledi. Kayıpların Putin'in politikaları üzerinde etkisi olacağını düşünmediğini belirterek "Kaybetmek istemiyor. Köşeye sıkıştı ve sonuna kadar asker göndermeye devam edecek" dedi.
 

rusya ukrayna savaş 22. gün rus ordusu ukrayna ordusu new york times kayıplar general putin