Savcılık Sosyal Medya Fenomenine Cinsel Organının Fotoğrafını Yollayan Kişi Hakkında Kovuşturmaya Yer Olmadığına Karar Verdi

TAKİP ET

Savcılık sosyal medya fenomeni Eda Yön'e cinsel organının fotoğrafını yollayan şahıs hakkında kovuşturmaya gerek görmedi.

(Görsel: Twitter - Vaziyet - @vaziyetcomtr)

İzmir'de yaşayan 2,4 milyon takipçili sosyal medya fenomeni Eda Yön, 10 Haziran'da kendisine cinsel organının fotoğrafını yollayan O.C. hakkında şikayette bulunmuştu.

Savcılık 28 Haziran'da verdiği kararında "Şikayetçinin, Instagram hesabını gizliye alması durumunda bu kişilerden bu tarz mesajların gelmeyeceği gözetilerek" soruşturmaya gerek olmadığını açıkladı.

Yön'ün avukatı Alperen Çetinkaya, İzmir Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılan itiraz başvurusunun da aynı gerekçe öne sürülerek reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini bildirdi.

Olaya ilişkin açıklama yapan Eda Yön, "Bu düşünce beni oldukça üzen yersiz bir kalıp. Kadın cinayetleri, taciz ve tecavüz vakalarında suçlunun suçundan çok 'Kadının o saatte orada ne işi var?', 'Neden etek giymiş?' gibi özgürlüğümüzü kısıtlayıcı düşüncelerden bir farkı yok. Ben bir TikTok fenomeni ve aynı zamanda sosyal medya influenceriyim. Tabii ki bu koşullarda sosyal medya hesaplarım herkesin erişimine açık olacaktır. Fakat bu durum, sosyal medyadaki kullanıcıların bana veya sosyal medyada tanınan diğer kişilere hakaret etmesi veya cinsel taciz içerikli mesajlar atmaları hakkını onlara tanımaz" dedi.

Yön'ün avukatı Çetinkaya ise "Müvekkilim bir sosyal medya fenomenidir. Sadece bu nedenle dahi hesabını veya mesaj isteklerini gizlemesi mümkün değildir. Kaldı ki sırf tacizcinin birisi kendisini taciz etmesin diye kişisel özgürlük alanının kısıtlanması tavsiyesi ile savcılık makamının hem de Sulh Ceza Hakimliği'nin aynı görüşü paylaşarak soruşturmayı kapatması kaygı ve üzüntü verici bir durumdur" diye konuştu.

 

Bu Kararla Açık Hesaplar Tacizcilerin Hedefi Haline Gelecektir

"Bu bakış açısı, 'Kadın mini etek giymezse, taciz de olmaz' diyenlerle aynı bakış açısının paylaşılmasıdır. Tacizci taciz etmesin diye, müvekkilimin kendi özgürlük alanının kısıtlanmasının istenmesi hiçbir hukuk normuna uymamakla birlikte, hukuku bir kenara bırakırsak hiçbir insanlık normuna da uymamaktadır" diyen Çetinkaya "Tacizci yerine mağduru cezalandıran, sosyal medya dahil her yerin özellikle kadınların tacize uğraması noktasında suç mahalli haline getirecek, gerçek adalet yerine erkek adaletini baz alan zihniyetle yazılmış, çağı yakalayamayan, hukuki nitelendirmeden uzak, kişinin hak ve özgürlüğünü kısıtlayan bu kararı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız. Aksi halde başta kadınlar olmak üzere hesabı gizli olmayan tüm hesap sahipleri tacizcilerin ve zorbaların hedefi haline gelecektir" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Savcılık Sosyal Medya Fenomenine Cinsel Organının Fotoğrafını Yollayan Kişi Hakkında Kovuşturmaya Yer Olmadığına Karar Verdi