Savcılıktan Skandal Karar: 'Biji Kurdistan' Sloganı ve Sözde Kürdistan Bayrağı Soruşturmasına Takipsizlik

TAKİP ET

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır Stadyumu'nda açılan sözde Kürdistan bayrağı ve 'Biji Kurdistan' sloganlarına takipsizlik kararı verdi.

25 Eylül 2022 tarihinde Diyarbakır Stadyumu'nda oynanan Amedspor ile Bursaspor arasındaki maçta Amedspor taraftarı tribünde sözde Kürdistan bayrağı açmış ve 'Biji Kurdistan'(Yaşasın Kürdistan) sloganı atmıştı. Olaya ilişkin olarak 7 kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 kişi hakkındaki soruşturmada maçta açılan bayrağın Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne ait olduğunu gerekçe gösterip 'kovuşturmaya yer yok' diyerek takipsizlik kararı verdi. 

'Kovuşturma Yapılmasına Yer Olmadığına...'

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takipsizlik kararında şu ifadeler yer aldı: 

“Propaganda suçunu düzenleyen 3713 sayılı yasanın 7/2 maddesinde 30/04/2013 yürürlük tarihi 6459 sayılı yasa ile yapılan değişiklik sonrasında propaganda suçunun oluşabilmesi için ‘terör örgütünün’ cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde suçun işlenmesinin ön koşul haline getirildiği, ancak somut olayda bu unsurların yer almadığı, dolayısıyla atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı incelenen hazırlık evrakı kapsamından anlaşılmakla; şüpheliler hakkında atılı suçtan ayrı ayrı kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına…”

Diyarbakır Biji Kurdistan Kürdistan Bayrağı Amedspor Diyarbakır Stadyumu Bursaspor Savcılık takipsizlik kararı