Sayıştay'ın 2022 Raporu Devletteki Büyük İsrafı Ortaya Koydu

TAKİP ET

Sayıştay'ın 2022 yılı için yayınlanan raporları kamu kuruluşlarındaki yaşanan israfı ortaya koydu. Kamu kuruluşlarının gerçekleri gizlediği ortaya çıkarken çeşitli bakanlıklardan, gerçekleştirilen özelleştirmelere kadar yapılan usulsüzlükler dikkat çekti. Boğaziçi Üniversitesi'nde bazı yöneticilerin zimmetinde 45 dizüstü bilgisayar bulunduğu ortaya çıktı.

Sayıştay’ın 2022 yılı için yayınlanan raporları kamu kuruluşlarındaki yaşanan israfı ortaya koydu. Kamu kuruluşlarının gerçekleri gizlediği ortaya çıkarken çeşitli bakanlıklardan, gerçekleştirilen özelleştirmelere kadar yapılan usulsüzlükler dikkat çekti.

Sayıştay 2022 yılı Faaliyet Genel Değerlendirme raporunda kamu kurumlarının bütçe harcamalarını mevzuata uygun bir şekilde değerlendirmediğini tespit etti. 

Sayıştay’a doğru bilgi vermekten kaçınan kamu kuruluşlarının 234’ü de bütçe hedef ve gerçekleşmeleri arasındaki farkın nedenini açıklamadı.

Sayıştay 2022 Yılı Genel Uygunluk Bildirimi Raporu’na göre devlet borçları yüzde 46 artarak 4 Trilyon TL’yi aştı.

Hazine garantilerinin tutarı 402 milyar TL oldu. 2022’de verilen 41 milyar TL’lik garanti sözüne 123 milyar TL’lik kur farkı eklendi.

Cumhurbaşkanlığı’nın bir yıllık olumsuz faaliyet sonucunun 5 milyar TL olduğunu tespit edildi.

Sayıştay, Boğaziçi Üniversitesi’nde Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) için ayrılan ödeneklerin; üniversite yönetiminde bulunan kişilerce tablet, dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayar alımında kullanıldığını tespit etti.

Raporda "Bazı akademisyenlerin üzerinde maksimum 40 adet sadece dizüstü ve 30-45 kadar masaüstü bilgisayar zimmetlendiği anlaşılmaktadır. Laboratuvarlarda kullanılan masaüstü bilgisayarlar düşüldüğünde dahi, kabaca bir hesapla her bir akademik personelin kullanımına ortalama 10 adet bilgisayar düştüğü görülmektedir denildi.

Sağlık Bakanlığının, şehir hastanelerine yönelik garanti ve mali yükümlülüklerine mali raporlarda yer vermediği, özel hastaneleri denetlemediği ve ruhsatsız sağlık tesislerine izin verdiği ortaya çıktı.

Başında Fahrettin Altun’un bulunduğu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 2022’de 1 milyar 860 milyon TL olumsuz faaliyet sonucuna imza attı.

Çok sayıda lise pansiyonunda revir, sağlık görevlisi ve bekçi bulunmadığı öğrenildi. Kalabalık okul pansiyonlarında yatak odası kapasitenin mevzuatta öngörülenin üzerine çıktığı tespit edildi.

6 Şubat depremlerinde yetersiz kalmaları gerekçesiyle eleştirilen AFAD’ın bir yıllık olumsuz faaliyet sonucu 15 milyar TL oldu.

sayıştay raporu 2022 sayıştay sayıştay 2022 raporu sayıştay cumhurbaşkanlığı sayıştay israf devlet israf sayıştay boğaziçi