Sayıştay Raporu: Kurumların Yüzde 77'si Denetimsiz

TAKİP ET

Sayıştay'ın "Kamuda Stratejik Yönetim İç Kontrol Sistemi 2021' raporu yayımlandı. Buna göre kurumların yüzde 77'sinin, kurumsal risk yönetimi konusunda ya hiç adım atmadığı ya da etkin olmayan uygulamaları kullandığı belirtildi.

Sayıştay, mali yönetim ve iç kontrol sistemlerinin değerlendirilmesi amacıyla oluşturulan “Stratejik Yönetim, Kurumsal Risk Yönetimi ve İç Kontrol Sistemi Değerlendirme Prosedürleri” adlı analiz sonuçlarını rapor halinde bir araya getirdi. Raporda, çok sayıda kamu kurumunun ya iç kontrol sistemi bulunmadığını ya da var olan kontrol sistemini etkin çalışmadığı kaydedildi.

Söz konusu raporda kamu kurumları, “Stratejik yönetim, risk yönetimi” ve “İç kontrol” adıyla iki başlık altında değerlendirildi. İdarelerin yüzde 62’sinde stratejik yönetimlerin kurulduğu ve etkin çalıştırıldığı görülürken, denetlenen idarelerin yüzde 77’sinin, kurumsal risk yönetimi konusunda ya hiç adım atmadığı ya da kullanılması etkin  olmayan uygulamaları kullandığı bildirildi.

Sayıştay'ın, kurumların iç kontrol sistemlerinin etkin çalışıp çalışmadığına dair yaptığı incelemede, denetlenen kurumların sadece yüzde 25’inde etkin bir iç kontrol sisteminin varlığından söz edilebileceği belirtildi. Kurumların yüzde 75’inde ise ya sistem kurulmadığı sistem kurulduysa da sistemin gerekliliklerinin yerine getirilmediği ifade edildi.

İç kontrol sistemi bulunan kurumların sadece yüzde 17’sinde etkin bir sistem izlemesi yapıldığı bildirilirken, iç kontrol sistemi bulunan kurumların yüzde 31’i, bu konuda etkin bir izleme sistemi oluşturamadı.

sayıştay rapor denetleme çalışma kurumlar denetim denetimsiz iç denetim eksik yanlış etkin değil risk yönetim stratejik yönetim iç kontrol 2021