Sayıştay'dan AKP'lileri Üzecek Karar: Belediyeler Dernek ve Vakıflara Yardım Yapamaz, Harcamalarını Üstlenemez

TAKİP ET

Sayıştay, belediyelerin ortak hizmet projesi bulunmaksızın derneklere ve vakıflara yardım yapamayacağı ve harcamalarını üstlenemeyeceği yönünde karar verdi.

Sayıştay tarafından verilen kararla, belediyelerin yasal koşulları sağlayan ortak proje olmaksızın derneklerin etkinlikleri için harcama yapılmasının ve derneklere yardım edilmesinin yasa dışı olduğuna hükmedildi.

Sayıştay Temyiz Kurulu, ismi açıklanmayan belediyenin yine ismi açıklanmayan bir takım derneklere para aktarmasına ilişkin yargılamayı hükme bağlarken, karara konu olan olayda, bir belediyenin, ortak hizmet projesi olmamasına rağmen biri konfederasyon, ikisi yardımlaşma ve dayanışma, biri kültür dayanışma, biri de esnaf yardımlaşma koruma ve dayanışma derneği olmak üzere beş kuruluşa “yardım” adı altında para aktarıldığı ortaya çıkarıldı.

Hesap yargılaması yapan ilgili daire kamu zararına yol açıldığı gerekçesiyle bu paraların tazminine karar verdi. Özellikle AKP'li belediyelerin alışkanlık hâline getirdiği kamu kaynakları ile bazı oluşumların desteklenmesinin yasa dışı olduğu hükme bağlanarak karar kesinleştirildi.

Söz konusu kararda, mevzuatta kamu idarelerinin bütçelerinde öngörülmesi kaydıyla kamu yararı gözetilerek dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş, sandık ve benzeri teşekküllere yardım yapabileceğine ilişkin bir hüküm bulunduğu ifade edildi. Fakat, belediyelerin derneklerle ortak hizmet projesi yürütebilmesi için, yapılacak işin belediyenin görev ve sorumluluk alanlarına giren konulardan oluşması, belediye meclis kararı alınması ve taraflar arasında bir protokol imzalanması, diğer derneklerle gerçekleştirilecek ortak hizmet projeleri için ise mahallin en büyük mülki idare amirinden izin alınması gerektiğine vurgu yapıldı.

Sayıştay Temyiz Kurulu, yardım ve etkinliklere destek amaçlı aktarılan tutarların sorumlularından tazmin edilmesine hükmetti.

 

sayıştay karar hüküm belediyeler dernekler vakıflar para aktarımı destek yapamaz karara bağladı hüküm tanzime dilmesi sorumlular dernek etkinlikleri için harcama yapılması