Seçim Yasası Pazarlığı: Baraj Yüzde 7 İttifak Barajı Yüzde 14

TAKİP ET

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, seçim yasasında yapılacak düzenlemelere ilişkin bazı iddialarda bulundu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı önderliğinde kurulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Seçim Mevzuatı Uyum Komisyonu seçim mevzuatında değişiklik çalışmalarına başlarken, son haftalarda konuyla ilgili kamuoyuna yeni bilgiler sızdı. 

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, yayımladığı yazısında "Seçim yasasında önemli değişiklikler var" dedi. Seçim yasasıyla ilgili Erdoğan'a sunum yapıldığını, bu sunum sonrasında seçim barajının yüzde 7'ye çekilmesinin ağırlık kazandığını öne süren Selvi, MHP'nin ittifaklar için bu oranın yüzde 10, 12 ya da 14 olmasını önerdiğini söyledi.. AKP'nin hazırlığında ise ittifaklar için ayrı bir baraj öngörmediği iddia ediliyor. 

Abdülkadir Selvi söz konusu yazısında, Siyasi Partiler Yasası’nın 36. maddesinde de bir değişikliğe gidileceğini, “Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunması şarttır” maddesinden "Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunması şarttır" ifadesinin çıkarılacağını iddia etti. 100-150 arasında bir kontenjan ayrılarak "Türkiye milletvekilliği" getirilmesi önerisinin de Erdoğan tarafından "gerek yok" denilerek rafa kaldırıldığı söyleniyor.

 

seçim yasası ittifak baraj ittifak barajı iddia kulis söylem abdülkadir selvi hürriyet erdoğan komisyon öneri sunum yapılacak gidilecek olacak edecek