Seçimlerde Kaç Suriyeli Oy Kullanacak: İYİ Parti'nin Soru Önergesi Yasal Süre Geçtiği Halde Yanıtlanmadı

TAKİP ET

AKP'li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 194 bin 293 Suriyelinin Türk vatandaşı olduğunu açıkladı.

AKP'li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 194 bin Suriyeliye Türk vatandaşlığı verildiğini açıklaması beraberinde tartışmaları da getirdi. 

İYİ Partili Emir Gürbüz, Twitter'dan "İstisnai yolla vatandaşlık kazanan kişi sayısı 194 bin. 5 yıl oturumla vatandaşlık kazanan sayısını ısrarla açıklamıyorlar." diyerek konunun diğer bir boyutuna dikkat çekti. 


Kaç Suriyeli Oy Kullanacak?


Konuya ilişkin İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu imzalı soru önergesini paylaşan Cenk Özatıcı, bu önergenin yasal sürenin geçmiş olmasına rağmen yanıtlanmadığını açıkladı.

Soru önergesinde, kaç Suriyeliye vatandaşlık verildiği, Suriyelilere hangi kriterlere göre vatandaşlık verildiği ve vatandaşlık verilen Suriyelilerden kaçının seçmen olmaya hak kazandığı soruları soruldu.
 



Yanıt Verilmedi


AKP'li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verilen önergeye yanıt gelmedi.


İYİ Parti'den TamgaTürk'e yapılan değerlendirmede "Bu soru önergesi yanıt verilmediği için gelen kağıtlara ayrıldı”. Yani bu yanıt verilmeyeceği anlamına geliyor

ODTÜ'de Türkiye'nin Suriye politikasına dair doktora yapan Cenk Özatıcı da durumu şöyle değerlendirdi: 

“Nisan 2013te IŞİD'in kurulması ve hızla yayılması ile birlikte Türkiye’ye yönelik göç dalgası büyük bir ivme kazandı. Şu an Türkiye’de olan Suriyeli sığınmacıların büyük çoğunluğu o dönemde geldiler. 

Vatandaşlık kanuna göre 5 yıl oturum, Türkçe konuşabilme gibi belli şartları taşıyabiliyorsan vatandaşlık alabiliyorsun. İlgili kanunun da imkan vermesi sebebiyle, 2018-2019 yıllarından itibaren Suriyelilere büyük kitleler halinde vatandaşlık verildiğini düşünüyoruz. 

AK Parti  son dönemde hegemonik güç dengesini yitirdikçe, Türkiye’de bulunan Suriyelilere vatandaşlık verme politikasına daha da ağrılık verdi. Çünkü Suriyelilerin büyük gruplar halinde vatandaşlığa geçmesi, AK Parti açısından hem demografik bir zemin ve hem de yeni seçimen kitlesi anlamına geliyor . Suriyelilere kitleler halinde vatandaşlık verildiğini, toplumsal tepkiden çekindikleri için kamuoyundan gizliyorlar. Soru önergelerine cevap vermemelerinin sebebi budur.  

AK Parti iktidarında Türkiye’yinin dünyada en fazla sığınmacı bulunduran ülke haline gelmesi bir tesadüf değil, bilinçli politik tercihler bütünün  doğal bir sonucudur. “

AKP'li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ısrarla yanıtlamaktan kaçındığı oturumla vatandaşlık alan Suriyeli sığınmacı sayısı bilinmiyor. Bu sığınmacılardan kaçının önümüzdeki seçimlerde oy kullanabileceği konusu da muamma.

Suriyeliler suriyeli sığınmacılar müsavat dervişoğlu soru önergesi suriyeliler oy kullanacak mı elden oy kullanma yasal süre göç idaresi iyi parti