Şehir Hastanesi Müteahhitlerine Ödemeler Artık Gizlice Yapılacak

TAKİP ET

Kamu-özel işbirliği projeleriyle inşa edilen şehir hastaneleri müteahhitlerine yapılan kira ve hizmet bedeli ödemeleri ilk kez bu ay yayınlanmadı.

Muhalefetin, hizmet alan almayan tüm vergi mükelleflerinin ödemek zorunda bırakılmasından dolayı "Deli Dumrul" vergilerine benzettiği Kamu-özel işbirliği yükümlülükleri gereğince 2021 yılında en az 16,3 milyar lira ödeme yapılacak.

2020 yılı Ekim ayında çıkarılan torba yasa düzenlemesiyle gidilen bütçeleme değişikliğiyle birçok harcamanın halktan yani vergi mükelleflerinden gizlenebilmesinin önü açılmıştı. Bu düzenlemenin neticesi olan ilk sansür şehir hastaneleri müteahhitlerine ödenen paraya yapıldı.

Konuyla ilgili tepki gösteren Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Zekiye Bacaksız, yayınladığı açıklamada "Sağlık Bakanlığı 2021 yılı mali tablolarında şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleri için ödenen tutarlara artık yer verilmemesi yıllık ödemeleri milyar doları bulan şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleri için ödenen tutarları sansürleme çabası mıdır? Genel Sağlık-İş olarak Sağlık Bakanlığının bütçe harcamaları konusunda şeffaf olmasını ve hesap vermesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kamuya Ait Hastaneler Kapatılmasaydı Bu Paralar Devletin Kasasında Kalacaktı

Devletin zarara uğratıldığını belirten Bacaksız,  "2020 yılında şehir hastaneleri kira ve hizmet bedeli için 8,7 milyar TL ödenirken, 2021 yılı bütçesinde şehir hastaneleri için 16 milyar 392 milyon TL ödenek ayrılmıştır. Bu tutarın 6 milyar 415 milyon TL’sini hastanelerin hizmet alımı yoluyla sunduğu hizmetler karşılığı oluşturmaktadır. Sağlık Bakanlığı, 2021 yılında şehir hastanelerinin kira bedelleri için 9 milyar 977 milyon TL ödeyecektir. Şehir hastanelerinin açılmasıyla birlikte kamuya ait onlarca hastane kapatılmasaydı devletin bütçesinden milyarlar şirketlere aktarılmayacak, bu kaynak devletin kasasında kalacaktı" ifadelerini kullandı.

Şehir Hastanesi Müteahhitlerine Ödemeler Artık Gizlice Yapılacak