Şehir Plancısı Olarak İşe Alınan Genç Kadın, Tuvalet Temizlemediği İçin İşten Çıkarıldı

TAKİP ET

Şehir plancısı olarak işe giren T.T., tuvalet temizlemediği gerekçesiyle işten çıkarıldı.

İşsiz kalmama amacıyla bulduğu her işe başvuru yapmak ve kötü çalışma koşullarını kabul etmek zorunda kalan Türk gençleri, iş bulduktan sonra bile huzura eremiyor.

''İşsiz çok, sen yapmazsan başkası yapar'' şeklinde ifadeleriyle işsiz bireyleri çaresiz bırakan ve çalışma hayatında mobbing uygulayan patronların sayısı gittikçe çoğalırken emek sömürüsü de gittikçe derinleşiyor.

Patronunun Kişisel İhtiyaçları İçin Kuryelik Yaptı

LinkedIn adlı profesyonel sosyal iş ağı olan sosyal paylaşım platformunda yaşadığı durumu anlatan T.T., iş tanımı dışında kalan işleri yapmadığı için işten çıkarıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama mezunu T.T., İzmir’de bir şehir planlama bürosunda şehir plancısı olarak işe alındığı halde tuvalet temizlemeye zorlandı. Yol ve yemek ücretleri verilmemesine rağmen iş bulma amacıyla şartları kabul ettiğini söyleyen genç kadın, asgari ücret alacak olmasına rağmen 'basit temizlik' de dahil olarak işe girdi. 

İşveren tarafından özel ihtiyaçları aldırılan, şehir plancısı olduğu halde deyim yerindeyse 'kurye' olarak kullanılan kadın ''Sadece mesleğimi yapabileceğim bir işe girmek istedim. Elimden gelenin daha fazlasını yapmaya bu kadar hazır iken karşıdan aldığım aksiyonun bu derece çirkin olması beni çok üzdü'' diyerek umudunu kaybettiğini söyledi.

Kişisel hesabından paylaşım yapan T.T., ''DEU Şehir ve Bölge Planlama mezunuyum. Okul hayatım boyunca gece gündüz demeden emekler verdiğim bu bölüm sonucunda tek istediğim mesleğimi yapabilmek. İşsizliğin had safhada olduğu ülkemizde geçtiğimiz hafta İzmir’de bir Şehir planlama bürosunda ŞEHİR PLANCISI olarak işe alındım ve asgari ücret (yol+yemek ücreti de yok) olmasına rağmen mesleğimi yapabilmek arzusuyla kabul ettim ancak gün geçtikçe işveren tarafından kendi özel ihtiyaçlarını (sigara, tatlı, banka, kargo) almaya zorlandığım halde pes etmeden işimi yapmaya çalıştım. Fakat basit temizlik adı altında konuştuğumuz durumu yer temizleme ve tuvalet temizliğine kadar götürdü ve bende kabul etmeyince yollarımızı ayırmamız gerektiğini söyledi. Bunca emek verdiğim bu bölüm için bir köle olmaya zorlandım. Gerçekten mesleğimi yapabilmek için tüm bunlara katlanmam mı gerekiyor? Karşınızdaki insanı bu kadar mı sömürmek istiyorsunuz? Sadece mesleğimi yapabileceğim bir işe girmek istedim. Elimden gelenin daha fazlasını yapmaya bu kadar hazır iken karşıdan aldığım aksiyonun bu derece çirkin olması beni çok üzdü. Artık umudumu kaybetmiş olsam da iş arayışım sürüyor. Mesleğimi seviyorum ve bu yolda devam etmek istiyorum'' ifadelerini kullanarak emek sömürüsüne uğradığını dile getirdi.

tuğçe taşdıvar şehir plancısı tuvalet temizlemedi işten çıkarıldı linkedln