Şeker Fiyatları Katlandı

TAKİP ET

Şeker fiyatları 290 liradan 700 liraya çıktı.

Ayçiçek yağına gelen büyük zamların ardından Rusya'nın Ukrayna'yı işgale kalkışmasıyla birlikte Rus donanması Türkiye'ye ayçiçek yağı taşıyan gemilerin Azak Denizi'nden çıkışına izin vermemesi ayçiçek yağı kuyruklarına ve marketlerde yağ izdihamlarına neden olmuştu. 

Tarım ve Orman Bakanından Ayçiçek Yağı Açıklaması


Vatandaş şimdi de şeker fiyatlarından dertli. 50 kilogramlık çuvalı 298 liraya satılan şekerin fiyatı 700 liraya kadar yükseldi.

Türkiye gazetesinin haberine göre Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Ankara Toptancılar Derneği (GİMAT) Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Aydoğan şeker üretiminde bir sorun olmadığını, Türkiye'nin şeker pancarı üretiminde dünyada 5. sırada olduğunu belirterek "Böyle bir sıralamada bir stok ya da üretim problemi yaşamak mümkün değil. Ne ham madde anlamında ne de arz anlamında bir problemimiz yok" diye konuştu.

"Türkiye Şeker Fabrikaları (TÜRKŞEKER), 50 kilogramlık bir çuval şeker fiyatını 290 lira olarak belirledi. Özel fabrikalar her nedense bu sefer devlet fabrikalarının açıkladığı fiyatlara uyum göstermedi" diyen Aydoğan, "Özel fabrikalar şu anda neredeyse önümüzdeki yıllarda mal olabilecek fiyatlara şeker satıyorlar. Çuvalı 350 liradan başladı, şu anda 700’lü rakamlara kadar çıktı" ifadelerini kullandı.

"15 Günde Bir Fiyat Listeleri Değişmeye Başladı"

Devlet fabrikalarının 290 liradan özel fabrikaların 700 liradan satması nedeniyle devlet fabrikalarında yoğunluk oluştuğunu belirten Aydoğan, "Market ve endüstriyel olmak üzere iki taraf var. Endüstriyel tarafın da talebi devlete yöneldiğinde devlet fabrikalarının bu ihtiyacı karşılaması mümkün değil. Arz talep dengesi burada bozuldu. Buna karşılık devlet fabrikası, fiyat direncini kırmak için ‘Siz yüksek fiyata satıyorsanız, ben de ürettiğim malı ulusal ve yerel zincir marketlerin raflarında raf fiyat garantili satacağım ve sizin de şekeri bu fiyatlara satmanıza müsaade etmeyeceğim’ dedi. Bu sefer de endüstriyel taraf sıkıntıya girdi. Helva, reçel veya baklava üreticisi, özel şeker fabrikalarından şeker almak zorunda kaldı. Bu da endüstriyel tarafta üretim maliyetlerinin yükselmesine sebep oldu. Neredeyse 15 günde bir fiyat listeleri değişmeye başladı" dedi.

"Özel Fabrikalar Mutlaka Düzene Sokulmalı"

"Özel fabrikalar mutlaka düzene sokulmalı" diyen Aydoğan, devletin bir fiyat daha açıklayarak özel fabrikaları bu fiyatta buluşturması gerektiğini ve özel sektörün bunu kabul etmemesi halinde "bazı tedbirlerin" hayata geçirilebileceğini söyledi. "Fabrikalardaki maliyetlerin hesabı kontrol altına alınabilir. Bu şekilde de özel fabrikalarda düzen sağlanamazsa ‘ithal şeker’ devreye sokulabilir" diyen Aydoğan, "Ayrıca yakın zamanda bir tonaj belirlenecek. Mesela, ‘endüstriyel tarafta aylık tüketimi 50 tonun altında olanlara da şeker verilebilir’ denecek. TÜRKŞEKER’in böyle bir çalışması var" diye konuştu.

şeker fiyatları katlandı gimat abdulkadir aydoğan