Şeker Hastalarına Özel Baklava Üretildi

TAKİP ET

Gaziantepli baklava ustaları, şeker hastaları için mor sebze ve meyve özlerinden elde edilen toz karışımla mor baklava üretti.

Diyabet hastalarına özel baklavalar üretilen Gaziantep'te mor sebze ve meyvelerin özlerinden elde edilen 'mormiks' adlı yeni bir baklava daha üretildi.

Şeker oranını düşüren mor meyvelerle yapılan mormiks kilosu 140 TL'den satışa sunuldu. Şeker hastalarına diğer baklavalara oranla daha hafif bir tat sunan mor baklava için Kurban Bayramı siparişleri açıldı. 

Bu ürün için defalarca deneme yaptıklarını belirten baklava ustası Muhammet Yakup Büyük, “15 yıldır bu işi yapıyorum. Mormiks baklavayı mor lahana gibi mor meyve ve sebzelerden elde ediyorlar. Biz bu ürünü baklava hamurlarımızda defalarca deneyerek, mor baklavayı yaptık. Mor baklava diğer bildiğimiz baklavaya göre bazı farkları var. Mor baklava diğer baklavalara göre daha hafif, şeker (diyabet) hastaları daha rahat tüketebiliyor. Damağa şeker tadı yoğun bir şekilde gelmiyor aksine daha çok fıstığın ve sadeyağın tadı damaklara geliyor. Bu lezzet her geçen gün daha çok ilgi görmeye başladı” dedi.

Şeker Hastaları Talep Etti

Şeker hastalarının talebi üzerine deneme çalışmalarına başladıklarını kaydeden Büyük, “Baklavayı tüketemeyen şeker hastaları baklava yiyemeyince üzülüyorlardı ve bu durum biz baklava ustalarını da üzüyordu. Çoğu şeker hastası vatandaş, ‘çok fazla yiyemiyoruz çünkü rahatsız oluyoruz' diyorlardı. Biz de mormiks dediğimiz ürün ortaya çıkınca yaptığımız mor baklava sayesinde şeker hastaları daha rahat bir şekilde baklava tüketebiliyorlar. İstedikleri kadar baklava yiyebiliyorlar. Mor baklavada şekerin ön planda olduğu bir tat yok kesinlikle. Çünkü normal baklavada hamur ve şeker daha ön planda oluyor. Mor baklavanın ayrıca şöyle bir özelliği var. Aşırı hamur tadını hissetmiyorsunuz çünkü içinde mor sebze ve meyve aroması olduğu için daha farklı bir lezzet sunuyor. Mor baklava siparişlerimiz artarak devam ediyor. Mor baklava ayrıca tadı diğer baklavalara göre biraz ekşi tadı var. Bu özelliği sayesinde baklavadaki o fazla şekeri bu ekşilik sayesinde dengeliyor'' şeklinde konuştu.

Büyük, mormiksi yapmanın diğer baklavalara göre çok daha zor olduğunu belirterek bu baklavanın ister istemez diğerlerinden daha pahalı olduğunu ekledi. Kilogram fiyatının normal bir baklavadan 25 TL daha fazla olduğunu söyleyen Büyük, fiyatta işçilik oranının etki ettiğine vurgu yaptı. 

mormiks gaziantep şeker diyabet hastası baklava mor kurban bayramı