Şeriatçı Terör Örgütü Taliban, Afganistan'da Yaşayan Hazara Türklerine Soykırım Uyguluyor

TAKİP ET

Afganistan'da yönetimi ele geçiren şeriatçı terör örgütü Taliban, ülkede yaşayan Hazara Türklerini hedef alıyor.

Şeriatçı terör örgütü Taliban, Afganistan'da yönetimi ele geçirdikten sonra ülkede etnik temizliğe girişti. 

Bölgeden gelen görüntülerde Taliban mensubu teröristlerin silahsız Hazaraları insafsızca katlettiği görüldü. 

Birçok Hazara sivil yaşadığı yeri terk edip dağlara kaçtı. 


Taliban, Daha Önce de Etnik Temizliğe Girişmişti


Ekseriyetini Peştun etnik kökenine mensup şeriatçı teröristlerin oluşturduğu Taliban 1996'da Kabil'i ele geçirdikten sonra da Hazaralara karşı soykırıma girişmişti. "Tacikler Tacikistan'a, Özbekler Özbekistan'a ve Hazaralar goristan'a [mezarlığa]" sloganıyla Hazaraların yaşadığı bölgeyi kuşatan Taliban, 1998'de tedarik yollarını kapattı ve sivil nüfusu aç bıraktı.

Aynı yılın Ağustos ayında, Taliban savaşçıları Afganistan'ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif'i ele geçirerek Tacikler, Özbekler ve özellikle Hazaraları hedef alan bir saldırı başlattı.

ABD'nin Afganistan'ı işgali ve Taliban'ın zayıflamasıyla Hazaralar, başlatılan soykırımdan bir süre kurtuldular.


17 Yaşındaki Bir Hazara Kızını Öldürdüler


Ancak şeriatçı terör örgütünün geçen yılın Ağustos ayında Afganistan'da iktidarı ele geçirmesiyle katliamlar yeniden başladı. Uluslararası Af Örgütü, Taliban'ın Temmuz ayında Gazne eyaletini ele geçirmesi sırasında en az dokuz Hazara erkeğinin Taliban tarafından katledildiğini bildirdi. Uluslararası Af Örgütü, Ağustos ayı sonlarında Daykundi eyaletinde 17 yaşında bir kız da dahil olmak üzere 13 Hazara'nın öldürüldüğü başka bir katliamın kanıtlarını yayınladı.



Taliban Eylül ve Ekim aylarında 4000'den fazla Hazara'yı evlerinden çıkmaya zorladı, toprakları üzerinde hiçbir mülkiyetlerinin olmadığını iddia etti ve onları yiyecek veya barınak olmadan dağlara sürdü.

Mezar-ı Şerif'te yerel bir Taliban mahkemesi, yaklaşık 2.000 aileyi yine aynı gerekçelerle sınır dışı etmeye karar verdi.


Balkhab Şehrinde Şiddet Olayları Başladı


2022'nin Haziran ayında ise şeriatçı terör örgütü Taliban, Balkhab şehrinde Hazaralara karşı etnik temizliğe girişti.  Taliban'ın saldırısı nedeniyle, Afgan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu'na göre, çok sayıda sivil öldü. 

Kanıtlar, Taliban'ın Balkhab'da çok sayıda sivili öldürdüğünü, savunmasız sivillerin evlerini ateşe verdiğini, esirleri ve teslim olan insanları öldürdüğünü gösteriyor. Bölgedeki saldırlar nedeniye aileler köylerden dağlara göçe zorlandı. Bölgede telefon ve internet hatlarını kesildi ve yollar trafiğe kapatıldı.

Afgan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, bölgedeki soykırıma karşı çözüm bulunması için uluslararası topluma çağrı yaptı.

Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu da 29 Haziran Çarşamba günü Balkhab'daki sivil kayıpları araştırdığını duyurdu.

taliban afganistan hazara türkleri hazara hazara soykırımı soykırım Taliban