Şeriatçı Terör Örgütü Taliban'ın İşgal Ettiği Afganistan'da Kenevir Ekimi Yasaklandı

TAKİP ET

İşgal altındaki Afganistan'da Şeriatçı Taliban rejimi, haşhaştan sonra kenevir ekimini de yasakladı.

İşgal altındaki Afganistan'da Şeriatçı Taliban rejimi, haşhaştan sonra kenevir ekimini de yasakladı.

Şeriatçı terör örgütü Taliban'ın elebaşı Molla Hibetullah Ahundzade, konuyla ilgili bir kararname yayınlayarak Afganistan genelinde kenevir ekimi ve ticareti yasaklandı.

Kararnamede; yasağa uymayanların ekinlerinin yok edileceği ve kenevir ekenlerin ise cezalandırılacağı belirtildi. Taliban rejiminin sözde İçişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlar, yasağın takibini ve uygulanmasını yürüteceğı açıklandı.

Geçen yıl nisan ayında da Taliban elebaşı Ahundzade'nin kararıyla ülke genelinde haşhaş ekimi de dahil olmak üzere, alkol, eroin, uyuşturucu haplar, esrar gibi maddelerin kullanımı, üretimi ve ticareti yasaklanmıştı.

Ancak, yasağa rağmen Afganistan'da haşhaş ekimi artış gösterdiği bildirildi. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin (UODC) Kasım 2022 raporuna göre, Taliban rejiminin iktidara gelmesinden sonra bir önceki yıla kıyasla haşhaş ekimi yüzde 32 arttı.

Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, 2010 yılında Afganistan, dünya genelinde en fazla kenevir üreten ülke konumundaydı. Bu nedenle, Taliban yönetiminin kenevir ekimini yasaklaması, ülkedeki ekonomik durumu ve tarım sektörünü olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor.

UODC raporuna göre, Afganistan küresel afyon tedarikinin yüzde 80'ini karşılıyor. Bu nedenle, kenevir ekimindeki yasaklama kararı, ülkedeki uyuşturucu ticareti ve afyon üretimi üzerinde etkili olabileceği düşünülüyor.

(AA)

afganistan taliban ahunzade kenevir haşhaş afyon