Sevilay Yılman 'Mama Lobisi'ni Yazdı: Bu İnsanlar Başıboş Köpek Sorununun Çözümünü İstemiyorlar

TAKİP ET

HaberTürk yazarı Sevilay Yılman, başıboş köpek sorununun bitmesini istemeyen bir gruptan söz etti. Yılman yazısında hayvan sahiplenme sayısı çok düşük bir ülke olan Türkiye'de giderek büyüyen mama endüstrisini yazdı.

(Görsel: Twitter - @turkificated)

HaberTürk'teki köşesinde kaleme aldığı "Nereye gidiyor bu kadar mama?" başlıklı bir yazı kaleme alan Sevilay Yılman, kısa süre önce Konya'nın Karaman ve Kula ilçelerinde başıboş köpek saldırısına uğrayan 8 yaşındaki Umut ve 9 yaşındaki Çınar ile 7 köpeğin saldırısıyla hayatını kaybeden 79 yaşındaki kadını hatırlattı.

"Mama Lobisi"

Kimsenin insan hayatına mâl olan bu konuyu konuşmadığından dert yanan Yılman, "Niye? Çünkü lobi var ya lobi! Kimi mamacıların lobisi diyor. Kimi, 'sokak hayvanlarını sahipliği' adı altında kurulan dernekler üzerinden toplanan bağışlara sahiplik etmeye ant içmişlerin lobisi diyor… Ben bedduacı ablaların, abilerin, amcaların, teyzelerin toplu seans yaptıkları lobi diyorum… Bunların gazabından, şerrinden korkuyorlar. Haksız da değiller çünkü çok korkunçlar. İnanılmaz fütursuzlar. İftiracılar, yalancılar, ağzı bozuklar! 'Elime geçse evire çevire döveceğim şu kadını' diyecek kadar şuursuzlar! O nedenle arkadaşlarıma kızamıyorum" ifadelerini kullandı.

Söz konusu grupla medeni şekilde tartışmanın dahi imkansız olduğunu belirten Yılman, şu ifadelere yer verdi:

"Bu İnsanlar Başıboş Köpek Sorununun Çözümünü Falan İstemiyorlar"

"Bu insanlar başıboş köpek sorununun çözümünü falan istemiyorlar. Bilakis… Bu sorun öylece kalsın istiyorlar. Çünkü çözümsüzlükten besleniyorlar. Emin olun hiçbirinin umurunda değil; köpeklerin aç, sefil, susuz bir şekilde sokaklarda dolaşması… Yiyecek bulmak için çöpleri karıştırması… Kışın soğuktan donması… Yazın sıcaktan kavrulması…Otoyollarda arabaların önüne atlayıp kanlar içerisinde yerlere serilmesi…

Umurunda olsa zaten bu zavallı hayvanların sokaklarda böyle eziyet içerisinde yaşamasına gönlü razı gelmez, kurtarmak, onlara sıcak bir yuva, güvenilir bir ortam yaratmak için çabalarlar. Bu arada bir bilgiyi dikkatlerinize sunacağım.

"Evinde Kedi ve Köpek Beslemede En Alt Sıralardayız"

Dünyanın bu alandaki en büyük araştırmasını yapan 'EUROMONITOR' şirketinin 2017 verisine göre Türkiye’de mama endüstrisinin büyüklüğü (pet food, pet care ve pet products) 400 milyon $ büyüklüğünde! 2022 yılı için bunu en az 750 milyon $ olarak düşünebiliriz… Rakam çok çok büyük.

Ve şaka gibi ama evinde kedi ya da köpek besleyen ülkeler arasında batılı ülkeler arasında da en alt sıralardayız. Yani bu yıl 750 milyon dolar olacağı tahmin edilen bu endüstriden faydalanan sahipli kedi, köpekler değil… Sokaktakiler."

Türkiye'nin Başıboş Köpek Sorunu

Bir süre önce başıboş köpek saldırısına uğrayan 72 yaşındaki bir vatandaş hayatını kaybetmişti.  Ondan önce ise Ağrı'nın Patnos ilçesinde meydana gelen olayda 2 yaşında bir çocuk ve ablası başıboş bir köpek tarafından ısırılmış, 2 yaşındaki Ali Asaf Aktekin hayatını kaybetmişti.

2 Yaşındaki Ali Asaf'ı Öldüren Köpek Kuduz Çıktı: Ali Asaf Balkondayken Saldırıya Uğramış


Köpek Saldırısına Uğrayan 72 Yaşındaki Adam 54 Günlük Yaşam Savaşını Kaybetti


Bundan bir süre önce de başıboş köpeklerden kaçarken kamyonun altında alan 9 yaşındaki Mahra Pelin Pınar, günler süren yaşam savaşını kaybetmişti. Ondan kısa bir süre önce de 20 yaşındaki Rabia Kallı başıboş köpeklerden kaçarken yaşamını yitirmişti. 

Başıboş Sokak Köpeklerinden Kaçarken Otomobilin Çarptığı Rabia Kallı Hayatını Kaybetti

Başıboş Köpeklerden Kaçarken Kamyonun Altında Kalan Mahra'dan Acı Haber


Bu iki ölümden önce de yurdun muhtelif yerlerinde onlarca saldırı meydana gelmiş, hemen her yaştan yüzlerce yurttaş zarar görmüştü. TamgaTürk'ün ayrıntılı özel haberleri için tıklayınız: 

ÖZEL HABER | Türkiye'nin Başıboş Köpek Sorunu

Dünya, Vatandaşlarını Uyarıyor: Türkiye'de Başıboş Köpeklere Dikkat

Dosya | Başıboş Köpek Sorunu: Bu Hale Nasıl Geldik?

Dosya | Başıboş Köpek Sorunu: Bu Hale Nasıl Geldik?

sevilay yılman mama lobisi yazdı bu insanlar başıboş köpek sorununun çözümünü istemiyorlar