Seyahat Öncesi Teknolojik Hazırlık

TAKİP ET

Seyahat öncesi teknolojik hazırlık yapmanızda size yardımcı olacak önerileri aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Seyahat öncesinde yapmaya alışkın olduğumuz hazırlıklar genel olarak gideceğimiz yerin hava durumuna ve gerçekleştireceğimiz aktivitelere göre bavulumuzu hazırlamaktır. Seyahat sırasında telefon şarjının bitmesi ve havaalanında Wi-Fi ağına bağlanmaya çalışmak gibi konforumuzu bozan problemler ile karşılaştığımızda seyahat öncesinde teknolojik hazırlık yapmış olmayı dileriz.

Seyahat öncesinde teknolojik hazırlık sadece dijital konforumuzu sağlamaz, aynı zamanda dijital güvenliğimizi de sağlar. Havaalanları gibi ortak Wi-Fi ağlara sahip olan yerler en çok siber saldırının gerçekleştiği yerlerden biridir. Seyahatiniz böyle bir siber saldırı sebebiyle başlamadan bitebilir.

Dijital Konfor İçin Mini Kit

Seyahat sırasında dijital konforunuzu sağlamak için atmanız gereken ilk adım elektronik cihazlarınızın kullanılabilir olmasını sağlamaktır. Sırt çantanızda taşıyabileceğiniz mini bir kit bunu sağlayacaktır. Bu mini kitte öncelikle powerbank yani taşınabilir bir şarj cihazı bulundurmalısınız. ExpressVPN’in teknolojik kitine de göz atabilirsiniz.

Taşınabilir şarj cihazı, evrensel adaptör ve yedek şarj kabloları acil durumlarda kurtarıcınız olacaktır.

Ortak Wi-Fi Ağlarına Dikkat

Seyahat sırasında en çok yaptığımız şeylerden biri havaalanı, otel veya kafe gibi yerlerde bulunan şifresiz ve ortak Wi-Fi ağlara bağlanmaktır. Bu Wi-Fi ağlar üzerinden aslında yaygın olarak siber saldırı gerçekleşmektedir. Şifresiz ve ortak Wi-Fi ağlarda, siber saldırganlar ağa bağlandığınızda online aktivitelerinizi şifresiz olarak görürler. Örneğin, havaalanında şifresiz Wi-Fi ağına bağlanıp banka hesabınızda oturum yaptığınızda siber saldırgan hesap bilgilerinizi ele geçirebilir. Bunun sonucunda finansal kayıp yaşayabilirsiniz. 

Ortak Wi-Fi ağlarında siber saldırıya uğramaktan korunmak için bağlantınızı VPN ile şifreleyin. Zorunda kalmadıkça şifresiz herhangi bir ortak Wi-Fi ağına bağlanmayın. 

Cihaz Güvenliği

Seyahat sırasında telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazlarınızın güvenliği ile ilgili problem yaşamamak için bazı önlemler almalısınız. Şunu da belirtmek de fayda var, seyahate olabildiğince az elektronik cihaz ile çıkmalısınız. Gerekli değilse tablet ve bilgisayarınıza yanınıza almayın. 

Ekran Şifresi 

Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazlarınızın güvenliği için öncelikle ekran şifresi kullanmalısınız. Akıllı cihazların birçoğunda artık biyometrik doğrulama kullanılıyor. Yüz doğrulama, parmak tanıma veya şifre ile ekranlarınızı şifreleyin. Cihazınızın seyahat sırasında çalınması durumunda ver ve bilgilerinize direkt erişilmesini engelleyin. 

Cihazımı Bul 

Seyahate çıkmadan önce telefonunuz veya benzer cihazınızda Cihazımı Bul özelliğini aktifleştirin. Bu şekilde, cihazınızın konumunu kaybolması veya çalınması sırasında görebilirsiniz. 

Güncellemeler

Seyahate çıkmadan önce cihazlarınızı güncelleyin. Güncel olmayan cihazlar olası siber saldırılara açıktır ve seyahatiniz sırasında siber saldırıya uğramanıza sebep olabilir. İşletim sistemlerinizi ve kullandığınız uygulamaları güncelleyin. 

Parola Güvenliği

Seyahat öncesinde çevrimiçi hesaplarınızın güvenliğini sağlamak için parolalarınızı değiştirin. Hesaplarınızda güçlü parolalar kullanın ve iki faktörlü kimlik doğrulamayı aktifleştirin. 

Çevrimdışı Hazırlık

Seyahat sırasında ihtiyaç duyabileceğiniz otel konumu gibi haritaları çevrimdışı indirin. İnternetiniz olmadığında rahatlıkla yönünüzü bulabilirsiniz. 

Kimlik, pasaport, ehliyet gibi belgelerinizin dijital kopyalarını bir belleğe yedekleyin ve seyahat boyunca yanınızdan ayırmayın. Belgelerinizin kaybolması durumunda yenisini çıkarana kadar bu kopyalar işinize yarayacaktır. Bu belgeleri yedeklediğiniz USB belleği şifrelemeyi unutmayın.

Yerel Plan

Yurtdışı seyahatinde internete sahip olmak istiyorsanız havaalanından kullan-at ön ödemeli bir SIM kart alın. Yurtdışında hücresel veri kullanmak çok maliyetlidir. Bu şekilde bir yerel plan kullandığınızda herhangi bir Wi-Fi ağa bağlanmanız da gerekmez. Eski bir telefona bu yerel planı içeren SIM kartı takarak onu Wi-Fi erişim noktanız olarak da kullanabilirsiniz. Bu şekilde asıl telefonunuzun şarjını daha uzun kullanabilirsiniz. 

seyahat öncesi teknolojik hazırlık güvenlik yerel plan çevrimdışı parola güvenliği harita internet olmadığı zaman cihazımı bul ekran şifresi cihaz ortak wi*fi wi-fi ağlarına dikkat dijital konfor için mini kit