'Şeytan Ayetleri' Kitabının Yazarı Salman Rüşdi, New York'ta Bıçaklı Saldırıya Uğradı

TAKİP ET

"Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Salman Rüşdi, ABD'nin New York kentinde düzenlenen bir konferansta sahnedeyken saldırıya uğradı.

Tartışmalara ve protestolara sebep olan "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Salman Rüşdi, New York'ta saldırıya uğradı.

Olaya şahit olan Associated Press muhabirinin aktardığına göre izleyicilerden bir kişi, konferansın verildiği Chautauqua Enstitüsü'nde sahneye çıkıp Rüşdi'ye yumruk attı; ardından bıçakladı.

Helikopter ile hastaneye sevk edilen Salman Rüşdi’nin boynundan bıçaklandığı öğrenildi. Sağlık durumuna ilişkin net bilgi alınamadı. Rüşdi birlikte sahnede olan diğer bir konuşmacı da başından yaralandı.

Saldırının ardından Rüşdi’yi yaralayan kişi, gözaltına alındı. Saldırganın adı öğrenilemedi.


Salman Rüşdi Kimdir?


1947 yılında Hindistan'ın Bombay kentinde doğan Salman Rüşdi, İngiltere'deki Rugby Okulu'nda eğitim gördü ve Cambridge Üniversitesi'nde tarih bölümünde okudu. 

Bir süre Pakistan'da bir televizyonda çalışan ve daha sonra İngiltere'ye dönüp reklam metni yazarı olarak çalışan Rüşdi, ilk romanı "Grimus"u 1975 yılında yayımladı. 

Rüşdi'ye asıl ün getiren ise 1981 yılında Booker Ödülü'nü kazanan Geceyarısı Çocukları kitabı oldu.

Daha sonra "Şeytan Ayetleri" kitabını yazan Salman Rüşdi, başta faşist molla rejimi ile yönetilen İran olmak üzere birçok mürtecinin hedefinde oldu. 

Faşist molla lideri Ayetullah Humeyni, Rüşdi için 14 Şubat 1989 yılında ölüm fetvası yayımladı. 

"Şeytan Ayetleri" romanı Hindistan, Güney Afrika gibi birçok ülkede yayımlandı. Türkiye'de de kitabı Türkçeye çeviren Aziz Nesin mürteciler tarafından hedef alındı.

Fetva 1998 yılında kaldırılana kadar Rüşdi İngiltere korumasında yaşadı. Ancak Salman Rüşdi'ye yönelik saldırılar devam etti.

salman rüşdi şeytan ayetleri kitabı new york bıçaklı saldırı