Uygurların Katledildiği Shaoguan Katliamı'nın 14. Yıl Dönümü

TAKİP ET

Çin'in Shaoguan şehrinde zorla çalıştırılan Uygur gençler, 14 yıl önce, Çinliler tarafından dövülerek öldürüldü.

26 Haziran 2009'da Çin'in Shaohuan şehrinde zorla çalıştırılan Uygur gençler, 10 binden fazla Çinli işçi tarafından bıçak, balta, demir ve tokmaklarla saldırıya uğradı. Çinliler Uygurların kaldığı yatakhaneye baskın yapmıştı.

21 Mayıs 2009’da 819 Uygur genç, Çin işgali altındaki Doğu Türkistan’ın Kaşgar iline bağlı Tokkuzak (Konasheher) ilçesinden Guangdong eyaletinde yer alan Shaoguan şehrindeki bir oyuncak fabrikasına çalıştırılmaya zorla götürülmüşü. 

26 Haziran gecesi Çinli işçiler Uygur gençlerin kaldığı yatakhaneye baskın yaptı. Sabah 04.00’e kadar devam eden saldırıda soykırımcı ÇKP kontrolündeki Çin medyasına göre 120 kişi yaralanmış ve 2 kişi öldü. Öldürülenlerin adları Haşimcan Emet ve Sadıkcan Gazi’ydi. Yaralıların 81’i Uygur’dur.

Şahitlerin anlattıklarına göre ise saldırıda 10’u kadın olmak üzere 20 kişi öldürüldü.

Uygur Haber'in şahitlerden aktardığına göre saldırının başladığı anlarda olay yerinde bulunan 20 polis olaya müdahale etmedi.

Shaoguan’daki ÇKP yetkilileri, Zhu adında bir Çinlinin internette yaydığı “6 Uygur iki Çinli kadına tecavüz etti” şeklindeki yalan haberin olayın sebebi olduğunu iddia etti. Olaya ilişkin 28 Haziran'da 3'ü Uygur 13 kişi gözaltına alındı.

10 Ekim 2009’da Shaoguan savcılığı üç Uygur ve dört Çinliye dava açtı. Çinlilerden birisi idam cezasına çarptırıldı, bir kişiye yedi, diğer iki kişiye ise altışar yıl hapis cezası verildi.

Tutuklandan Uygurlardan Yarmemet İsmail ve Osmancan Ubul’a altışar yıl, Yusufcan Turdi’ye ise beş yıl hapis cezası verildi. Uygurların itirazı 28 Ekim 2010’da Guangdong eyalet mahkemesi tarafından reddedildi ve hükmün devamına karar verildi.

Urumçi Katliamı

Yaşanan olaylar Uygurlar arasında büyük infial yarattı. Olaya ilişkin videolar QQ adlı uygulama üzerinden yayıldı ve 3 Temmuz’dan 5 Temmuz’a kadar olayla ilgili herhangi bir resmî açıklama yapılmadı.

Uygur Türkçesinde yayın yapan “Anadilim”, “Diyarim” ve “Selkin” gibi web sitelerinde ÇKP rejiminin herhangi bir açıklama yapmaması ve Uygurların öldürülmesinin sebebi üzerine ateşli tartışmalar yapılmış ve 5 Temmuz günü Urumçi Halk Meydanı’ında toplanarak hükümeti açıklama yapmaya zorlama fikri ortaya çıkmıştır.

Haklarını aramak ve hükümeti protesto etmek için sokağa dökülen Uygurlar, soykırımcı Çin askerleri tarafından acımasızca katledildi. ÇKP'nin kaynaklarına göre 187 kişi hayatını kaybetmişken gerçek ölü sayısı hala bilinmiyor.

shaoguan katliamı urumçi katliamı uygurlar uygur soykırımı uygurlara saldırı