Shell ve BP, Rus Petrol ve Gazından Vazgeçti

TAKİP ET

Shell ve British Petroleum, Rusya'dan ham petrol ve gaz alımlarını durduracak.

Rus diktatörü Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırısı sonrasında dünya ülkelerinin Rusya'ya yönelik yaptırımları giderek genişliyor. Moskova ekonomisi finansal ve ticari yaptırımlarla ciddi anlamda zora girdi.

Bloomberg HT'nin aktardığına göre küresel enerji şirketi Shell, Rusya'dan ham petrol, petrol ürünleri, boru gazı ve LNG alımları da dahil olmak üzere tüm Rus hidrokarbon ürünlerinin alımlarının kademeli bir şekilde durdurulacağını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta Shell, Rusya'dan varil başına 28,50 dolar indirimle ham petrol satın almış, Shell'in Ruslardan petrol satın alması yaptırımların etkisiz kalabileceği yönünde eleştirilere neden olmuştu.

Bu kararla birlikte Shell'in Slym Petroleum Development ve Gydan enerji girişimindeki yüzde 50'şer hissesi ile Skhalin-II LNG tesisindeki yüzde 27,5 hissesini elden çıkaracağı bildirildi. Kararla birlikte Gazprom gibi Rus petrol devlerinin değerlerinin düşeceği belirtiliyor.

British Petroleum da Shell'i İzledi

Shell'in İngiliz rakibi British Petroleum (BP) de benzer bir karar alarak Rosneft'teki yüzde 19,75'lik hissesini elden çıkaracağını açıkladı. 

BP, Rusya'dan petrol ve gaz satın alımını kademeli olarak sonlandıracak ve yeni anlaşmalara da imza atmayacak. Ayrıca Shell'in Rusya'daki akaryakıt istasyonlarını da kapatmayı planladığı bildirildi.

Reuters'ın aktarımıyla Rosneft hisselerinin yaşadığı değer kaybı:

shell rusya petrol gaz rus yaptırım durduracak