Siber Dolandırıcıların Yeni Yöntemi 'Kardeşime Eş Arıyorum' Tuzağı

TAKİP ET

Günümüzde oldukça üst düzeye çıkan yapay zeka ve teknolojiyle birlikte, kullanıcılara özel üretilen özgün içerikler ve fotoğraflar aracılığıyla insanları tuzağa düşüren dolandırıcılık vakaları da önemli bir artış gösteriyor.

Her gün farklı yöntem geliştirerek insanları ağına düşüren siber dolandırıcıların yeni tuzağı,  sanal telefon numaraları veya sahte e-posta adresleri üzerinden attıkları mesajlarla abla, abi veya kız kardeşlerine eş aradıklarını söylemek. Mesajdaki sahte numaraya mesaj atanlar ya da linke tıklayanlar böylece dolandırıcıların tuzağına düşüyor.

Sahte mesajların ardından bir süre sohbet eden dolandırıcılar, kişinin güvenini kazanıp konuşmayı özel konulara getirerek mağdurun fotoğraflarını ele geçiriyor. Bu görselleri yapay zekayı da kullanarak değiştirdikten sonra kişilerden para isteyerek şantaj yapıyor. Mağdurlar ise ailesine ve yakın çevresine mahcup olmamak için şikayetçi olamıyor, böylece dolandırıcıların ağından kurtulamıyor.

Arkadaşlık ve çöpçatan internet sitelerinde, mobil uygulamalarda ve sosyal medya gruplarında yer alan bu mesajlardan uzak durulması yönünde uyarıda bulunan uzmanlar, bu tür durumlarla karşılaşan kişilerin mesaj atan numarayı engellemesini ve adli makamlara başvurmasını önerdi.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, "İstenen amaç; tehdit, şantaj ve korkuyla para sızdırmaktır. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda bu hesabı engellemek ve hiçbir şekilde yazışma yapmamak son derece önemlidir. Zira para verseniz de bundan kurtuluşunuz yoktur" ifadelerinde bulundu. (DHA)

siber dolandırıcılık sahte mesaj şantaj