Sigara İçerken El Dezenfektanı Kullandı, Araç Havaya Uçtu

TAKİP ET

Yangından sonra Montgomery County İtfaiye ve Kurtarma Servisi Sözcüsü Pete Piringer, "El dezenfektanı kullanmak ve sigara içmek, araba gibi havalandırmasız alanlarda kötü bir kombinasyon" diyerek uyardı.

Onur Bayrakçeken'in Independent Türkçe için çevirdiği bir habere konu olan çarpıcı olay, Washington DC'nin hemen dışındaki Rockville'de yer alan Federal Plaza Alışveriş Merkezi'nde meydana geldi. Maryland itfaiye yetkililerinin aktardığına göre olayın kahramanı sürücü, aracın içinde sigara içmeye kalkınca dezenfektan da böylelikle tutuştu ve tüm araba alevler içinde kaldı.

Bahsi geçen sürücü, hafif yanıklarla hastaneye kaldırılırken yaralarının hayatî tehlike yaratmadığı belirtildi. Ancak araç, kullanılmaz hâle geldi.

Çin virüsünün sebep olduğu büyük salgında yoğun bir şekilde kullanılan başta dezenfektan olmak üzere kişisel hijyen ürünleri, yüksek miktarda alkol barındırdığı için yani yaklaşık yüzde 60 etanol veya yüzde 70 izopropanolden oluştuğu için epeyi yanıcı maddeler.

Geçen yılın Eylül'ünde, Teksas'ta bir kadın, sürdüğü el dezenfektanı bir mum yakarken tutuşunca vücudunda ciddi yanıklar oluşmuştu. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, bir yandan el dezenfektanlarının nadiren yangına sebep olduğunu belirtirken diğer yandan bu ürünlerin yanıcılık riski yarattığını da kabul ediyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi kılavuzunda "[Alkol bazlı el dezenfektanı], oda sıcaklığında kolayca buharlaşarak tutuşabilir bir buhara dönüşen ve yanıcı bir sıvı olarak kabul edilen etil alkol içerir" deniyor. Bu konudaki uyarı, şu sözlerle devam ettiriliyor:

"Alkol bazlı el dezenfektanlarına bağlantılı yangınların görülme sıklığı çok düşük olmasına rağmen, alkol bazlı el temizleyicilerinin güvenli bir şekilde saklanması çok önemlidir."

Dezefektan yangın ABD arabada sigara içti dezenfektan alev aldı Çin virüsü pandemi salgın koronavirüs covid-19 kovid-19 Washington DC alkol bazlı antiseptik