Sığınmacılar Bolu'yu Terk Ediyor

TAKİP ET

CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın Bolu'da yaşayan sığınmacıların su ücretlerinin dolar üzerinden tarifelendirileceğini ve nikah ücretlerinin 100 bin TL yapılacağını açıklamasının ardından bazı sığınmacılar şehri terk etmeye başladı.

Bolu'da suyun dolar üzerinden tarifelendirilmesi ve nikah ücretlerinin 100 bin TL olması konusunda karar alınmasından sonra sığınmacılar, şehri terk etme yolunda adımlar atmaya başladı.

Bolu'daki bir yerel gazetede yer alan habere göre halk, sığınmacıların varlığından oldukça rahatsız. Haberde yer alan bilgiye göre Bolulular "Asıl kendi ülkemizde biz mülteciyiz. Bizden daha iyi şartlarda yaşıyorlar. İstemiyoruz. Gitsinler kardeşim, Tanju ne diyorsa arkasında duruyoruz," gibi sözlerle Özcan'ın ifadelerine destek verdiklerini belirtti.

Konuyla ilgili röportaj veren 19 yaşındaki Umud Kahavi ve dayısı Hasan Ahmed, üç yıl önce Bolu'ya geldiklerini ve bu süre içinde türlü zorluklara tanıklık ettiğini anlattılar. "Gözümü savaşın ortasında açtım," diyen Kahavi, 2 yaşındayken ülkesinde yaşanan savaş sebebiyle ailesi ile birlikte Ürdün'e göç ediyor. Ancak daha sonra Ürdün'de yaşadığı geçim sıkıntısı yaşayan Kahavi, sığınmacı cenneti Türkiye'ye göç edişinden bahsediyor.
 

“Yarın Ülkeme Geri Dönüyorum”


Üç ay önce ailesiyle birlikte Irak'tan Türkiye'ye gelen 45 yaşındaki Hasan Noemi ise Bolu Belediye Başkanı Özcan'ın yaptığı son açıklamadan kaynaklı yarın ülkesine geri dönüş yapacağını ifade etti. Sığınmacı ama gururlu Noemi, büyük umutlarla geldiği Türkiye'de yaşadığı hayal kırıklığını şöyle ifade ediyor:

"Müslüman kardeşlerimizle yaşayacağız ve güzel olur diye düşündüm. Ama burada bizi istemiyorlar. Çocuğumu okula göndermek istiyordum ama sonra Arap bir çocuğun Türkler tarafından dövüldüğünü duyduk. Sonra çocuklarımı okula göndermekten vazgeçtim. Okul çocuklarım için güvenli değildi. Benim de çocuğumu dövebilirlerdi. Herkes için bunu söylemiyorum. İyi insanlar da var ama kötü sözler de duyuyoruz. Biz yanlış anlatıldık ve bunun için bize kötü gözle bakıyorlar. Belediye başkanı bize böyle söylerse insanlar da bize kötü davranır. Bu hakaretleri daha fazla duymak istemiyorum."
 

"Otobüs Biletlerini Kendi Cebimden Karşılayacağım"


Tanju Özcan, ilgili haberi Twitter hesabından paylaşarak "Bir kişi bir kişidir. Kendi evlerinde mutlu mutlu yaşamalarını diliyorum. Gitmek isteyen diğer sığınmacıların otobüs biletlerini kendi cebimden karşılayacağım." dedi.


 

mülteci tanju özcan chp Bolu Belediyesi suriye suriyeli Bolu Suriyeli Afgan suriyeli sığınmacılar göçmen göçmen krizi Sığınmacı afganistan ırak arap