Şili Referandumundan Anayasanın Yeniden Yazılması Kararı Çıktı

TAKİP ET

Şili'de gerçekleştirilen referandumda, halk; ezici çoğunlukla askeri diktatörlük altında yapılan ülke anayasasının yeniden yazılması yönünde oy kullandı.

Şili'de General Augusto Pinochet'in askeri diktatörlüğü döneminden kalma anayasanın yeniden yazılıp yazılmaması referandum ile halka soruldu. Halk referandumda açık ara farkla anayasanın yeniden yazılması yönünde oy kullandı.

Halk Zaferi Kutlamak İçin Sokaklara Çıktı

Pazar gecesi Şili Seçim Servisinin internet sitesinde yer alan sonuçlara göre, insanların % 78,24'ü anayasanın yeniden yazılması yönünde oy kullandı. Açıklanan seçim sonuçlarının ardından halk sonucu kutlamak için başkent Santiago ve diğer şehirlerin sokaklarına çıktı.

Yeni Anayasa Nasıl Yapılacak

Seçmenler, yeni anayasanın tamamen halk tarafından seçilmiş bir organ tarafından tasarlanması için de oy kullanmış oldular. Böylece sonuç doğrultusunda Anayasa Kurulu'nda bulunacak kişiler 11 Nisan 2021'de yapılacak yerel seçimlerde halk tarafından seçilecek.

Kadın-erkek sayısının eşit tutulacağı ve yerli halkların da temsilcilerinin bulunacağı Kurul, yeni anayasayı 9 ayda yazacak. Gerekli görülmesi halinde bu süre 3 ay uzatılabilecek. Kurulun yeni anayasayı hazırlayıp hükümete sunmasının ardından düzenlenecek referandumda yeni anayasanın yürürlüğe girip girmemesi oylanacak. Böylece Şili, 1973'ten 1990'a kadar süren Pinochet rejiminin ardından ilk kez demokratik yönetimde yazılmış bir anayasaya sahip olacak.

Başkan da Demokrasi Zaferini Kutladı

Başkan Sebastián Piñera, sonuçların netleşmesinin ardından halkına yaptığı konuşmada bunun yalnızca uzun bir sürecin başlangıcı olduğunu söyleyerek zaferi kutladı. Piñera, "Bugüne kadar anayasa bizi bölmüştü. Umarım bugünden itibaren yeni anayasa, birlik, istikrar ve geleceğin çerçevesi olur. Bugün, birlik olmak bölünmeye, barış da şiddete galip geldi. Şüphesiz bu demokrasi zaferi bize mutluluk ve umut vermeli. Bugünden itibaren, yeni anayasanın birlik, istikrar ve gelecek için harika bir çerçeve olması için hepimiz işbirliği yapmalıyız" şeklinde konuştu.

 

şili demokrasi refrandum sonucu şilide anayasa yeniden yazılacak şili halkı referandumdan yeni anayasa kararı çıkardı şili halkı demokrasinin zaferi ezici çoğınluk ile yeni anayasa kararı çıktı sandıktan yeni anayasa