Sınır Çatışması Sebebiyle 33 Bin Kırgız Vatandaşı Yerinden Edildi

TAKİP ET

Kırgızistan'da Tacikistan ile çatışmadan etkilenen 14 bin 246'sı yetişkin, 19 bin 142'si çocuk olan toplamda 33 bini aşkın kişi güvenli bölgeye tahliye edildi.İki ülkenin güvenlik güçlerini karşı karşıya getiren çatışmayla ilgili diplomatik misyonlar tarafından bir protokol imzalanarak ateşkes ilan edildi.

Rus Sovyet emperyalizminin kanlı mirası olan Orta Asya’daki sınır problemleri Tacikistan ve Kırgızistan arasındaki gerginliğin kökenini oluşturuyor. Sovyetler Birliği tarafından, Orta Asya’da suni bir şekilde çizilen ve bölgedeki sömürgeci böl yönet politikasına hizmet eden sınır hatları tamamen yabancı ülke toprakları ile kuşatıldığı için bazı devletlerin toprakları adacıklar halinde başka devletlerin toprakları içinde kalıyor. Bu sebeple bölge ülkeleri arasında kanlı çatışmalara varan krizler yaşanıyor.

Tacikistan Kırgızistan arasında yaşanan çatışmanın temelini oluşturan bu sorun bugun 33 bin Kırgız'ın evinden ayrılmasına neden oldu.

Kırgızistan yönetimi, Batken kentindeki çatışma bölgesinden tahliye edilen kişi sayısının 33 bin 388’i bulduğunu bildirdi. Konuya ilişkin, Kırgızistan Sağlık ve Sosyal Gelişim Bakanı Yardımcısı Aliza Soltonbekova, bugün basın toplantısı yaparak, son durumu kamuoyuyla paylaştı. Kırgızistan’ın resmi haber ajansı Kabar’da yayımlanan basın açıklamasında Bakan Yardımcısı Soltonbekova, 33 bini aşkın kişi çatışmada bölgesinden tahliye edildiğini ve Leylek ilçesinde insani kriz yaşandığını dile getirdi.

Bakan Yardımcısı Aliza Soltonbekova, bölgedeki son durumu şu sözlerle bildirdi:

“Batken bölgesinin Ak-Say, Aktatır, Karabak ve Samarkandek muhtarlıkları ile Leylek bölgesinin Canı-Cer, Beşkent, Kulundu muhtarlıkları bölgelerinden toplam 33 bin 388 kişi tahliye edildi. Tahliye edilenlerin 14 bin 246’u yetişkin, 19 bin 142’si çocuktur. Bu insanlara, insani yardım için çalışmalar devam ediyor.”

Batken'in Leylek İlçesine Ulaşım Kesildi

Soltonbekova, Batken ilinin Leylek ilçesinde karayollarının kapanmasından dolayı yaşanan yiyecek ve ilaç sıkıntısını bildirerek şunları söyledi:

“Leylek ilçesinde ilaç ve erzak tükenmek üzere…Sağlık Bakanı Alımkadır Beyşenaliyev orada. Leylek ilçesine erzak ve ilaçları getirmenin tek yolu uçak. Ve bakan yardımların uçak ile getirilmesi talimatını bizzat verdi. Olaydan dolayı yerli halk dağlara saklandı. Orada yaklaşık 8 aile var ve yardıma muhtaçlar. Bu sorunu çözmek için Acil Durum Bakanlığı görevlendirildi.”

kırgızistan tacikistan rusya sovyerler birliği komünizm savaş sürgün çocuk