'Sınır Uzmanı' Neşe Özgen: 'Sınır Namustur' Gibi Söylemler Kendi Vatandaşını Aşağılayan Bir Söylem

TAKİP ET

Neşe Özgen, sınır güvenliği konusundaki endişeleri skandal ifadelerle eleştirdi.

Independent Türkçe'ye konuşan "sınır uzmanı" Prof. Dr. Neşe Özgen, "Sınırları kapatalım", "sınır namustur", "sınıra duvar çektiğiniz zaman göçü önleyebilirsiniz" gibi ifadelerin insan haklarına aykırı olduğunu belirterek "Bu tür bir yavan akıl, aslında bizi devletin ideolojik aygıtlarına boyun eğmeye de zorlayan bir akıldır. Çünkü sınırda yaşayanları ‘düşman’, ‘casus’, ‘karşı tarafla işbirliği yapan’, farklı bir etnisiteye mensup oldukları için ‘her an devlete karşı suç işlemeye meyilli’ gibi terimlerle damgalarsanız, siz aslında kendi içerideki vatandaşlarınızı da aşağılıyorsunuz demektir. Mesela CHP'nin şimdiki zihniyeti aslında Türk vatandaşını aşağılamaktır" diye konuştu.

Taliban'ın sevimli gösterilmeye çalışıldığını belirten Özgen, AKP iktidarının göçmen düşmanlığına ihtiyaç duyduğunu iddia etti.

"AKP'nin şu anda elindeki tek kozu Afgan ve Suriyeli göçmenlere karşı düşmanlığı kışkırtmak" diyen Özgen, "Böylece bir yerlerde bekletilen bu yeni gelecek göçmenleri barındırmakla ilgili gerekli bütçeyi alabilmek için elini artırma pazarlığında. Çünkü AKP'nin de göçmen düşmanlığını son derece hamasi söylemlerle, içi boş kardeşlik söylemleriyle kışkırttığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Daha önce de göçmenlerle Türkler arasında çatışmalar olabileceğini öngördüğünü belirten Özgen Altındağ olaylarını işaret ederek "Keşke hiç olmasaydı, keşke hiç öngörmeseydim. O zaman yaptığım olabilecek olanı gösterip, uyarmaktı. Artık uyarmanın ötesine geçip önerilerde bulunmak gerekiyor" dedi.

 

Sınır Uzmanı Neşe Özgen Sınır Namustur Gibi Söylemler Kendi Vatandaşını Aşağılayan Bir Söylem