Sinovac Aşısı Yaptıranlarda Antikor Düzeyleri Düştü

TAKİP ET

'Sinovac Aşısının Bağışıklık Yanıtı 3. Ay İzlem Sonuçları'na göre Sinovac aşısı yaptıran kişilerin antikor düzeylerinin düştüğü görüldü ve sağlık çalışanları için 3. doz önerisi verildi.

Sinovac aşısı yapılan sağlık çalışanları üzerinde araştırma yapan Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları, Halk Sağlığı ve Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim elemanlarının yürüttüğü ‘Sinovac Aşısının Bağışıklık Yanıtı 3. Ay İzlem Sonuçları’ çalışması sonuçlandı.

Çalışmanın sonuçlarına göre başlangıçta Covid-19 antikoru negatif olan, bir ay arayla iki doz Sinovac aşısı olmuş 1053 sağlık çalışanının 26’sı (yüzde 2.4) ikinci aşıyı izleyen 28. gün 3 aylık süre içinde Covid-19 hastalığına yakalandı.

''Bu dönemde PCR testi yapılmamış olmakla birlikte üçüncü ayda bakılan Covid-19 antikor düzeylerinde azalma beklenirken aşırı düzeyde yükselmiş olan dört kişinin de, semptomsuz (belirtisiz) Covid-19 geçirdiği hesaba katılarak 2 doz Sinovac aşısı sonrası hastalanan sağlık çalışanı sayısı toplamda 30 (yüzde 2.8) olarak saptanmıştır'' denilen sonuçlardan sonra uzmanlardan 3. doz önerisi geldi.

Çalışmayı yapan uzmanların önerisi şu şekilde: ''Tüm bu veriler, Ağustos 2021’de yapacağımız ‘Aşılama sonrası 6. ay antikor düzeyleri ve etkinliği’ izlem sonuçları ile netleşecek olmakla birlikte, aşının etkinliğinin uzun süreli olabilmesi için sağlık çalışanlarında ‘3. doz hatırlatma aşısının’ gerekebileceğini düşündürmektedir.''

 

sinovac çin aşı 3. doz antikor manisa celal bayar antikor