ŞİÖ Toplantısı İçin Özbekistan'a Giden Erdoğan: Keşke Esed de Gelseydi, Görüşürdüm

TAKİP ET

Bir süredir yeni bir "Suriye açılımı" ile gündemde olan Erdoğan, dikkat çekici bir açıklama yaptı. Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısı için Özbekistan'a giden AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Keşke Esed de gelseydi, görüşürdüm" dedi.

Suriye iç savaşının başlamasının ardından Şam muhaliflerine açık destek veren ve Suriye diktatörü Beşar Esad ile tüm diplomatik ilişkileri koparan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi tarihinin en derin ekonomik buhranına sokmasının ardından "tüm defterleri kapatıyor".

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail gibi uzun süredir "kavgalı" olduğu ülkelerle diplomatik ilişkileri yeniden inşa eden Erdoğan, bir süredir Suriye ile yeni bir açılım halinde.

Dün, Ankara'nın Suriye muhalefetinden ülkeden ayrılmasını istediği iddiası ortaya atılmıştı.

 

MİT, Türkiye'den Ayrılması İçin Suriye Muhalefetine Süre Verdi İddiası

Erdoğan: Keşke Esed de Gelseydi, Görüşürdüm

Bunların ardından Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısı için Özbekistan'a giden AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Esed toplantıya gelseydi onunla görüşeceğini söylediği ortaya çıktı.

Yandaş gazeteci Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Erdoğan'ın son AKP MKYK toplantısında şu ifadeleri kullandığını aktardı:

"Keşke Esed Özbekistan’a gelseydi, görüşürdüm. Ama o oralara gelemez. Onun yüzünden, onun tutumundan dolayı Suriye bölünmek üzere. O kendi iktidarını korumak için muhaliflerle savaşa tutuştu. Kendi iktidarını korumayı tercih etti. Kendi kontrol ettiği alanları korumayı düşündü. Ama büyük toprakları koruyamadı."

"Bunları Yüzüne Karşı Söylerdim"

Selvi'nin aktardığına göre Erdoğan bu sözleri "Keşke Özbekistan'a gelseydi, görüşürdüm" diyerek iki kez tekrar etti ve şöyle devam etti:

"Bunları yüzüne karşı söylerdim. Biz o zaman kendisine ‘Bak, böyle yaparsanız Suriye bölünür’ dedik. O muhalifler için bunlar kalabalık ama silahları yok diye düşündü. Bizim uyarılarımızı dikkate almadı. Ama oraya Amerika’nın, Rusya’nın gireceğini düşünmedi. Kendi iktidar alanını korumayı tercih etti ama Suriye’nin büyük topraklarını koruyamadı."

 

şiö şangay işbirliği örgütü toplantısı için özbekistan giden erdoğan keşke esed de gelseydi görüşürdüm