Sırbistan'da Hükümet Karşıtı Protestolar: Polisten Sert Müdahale

TAKİP ET

Dün, Sırbistan'ın başkenti Belgrad, hükümet karşıtı protestolara sahne oldu.

Cumartesi günü Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yoları ve köprüleri kapatan hükümet karşıtı protestocular ve polisler arasında çatışmalar yaşandı.

Yabancı yatırımcıların çıkarları lehine ve çevreyi tahrip eden yeni yasaları protesto eden göstericiler, yolları ve köprüleri bir saatliğine kapattı. Polislerin sert müdahalesine uğrayan protestocular, mülk kamulaştırma ve referandum kararlarının geri çekilmemesi halinde yeni gösterilerin düzenleneceğini açıkladı.

Göstericilerin köprülere ulaşmasını engellemek isteyen polis ve protestocular arasında çatışma çıktı. Ancak göstericiler başkent Belgrad'da bir köprüüyü işgal ederek trafiğe engel olmayı başardı. Yolların ve köprülerin kapatılması nedeniyle uzun araç kuyrukları oluştu. Protesto gösterisini düzenleyenler, birçok gözaltı yapıldığını açıkladı.  

Protestocular, kamu yararı söz konusu olursa özel mülklerin hızla kamulaştırılmasına izin veren yasaların kabulü için verilen referandum kararına karşı çıkıyor. Göstericiler, söz konusu yasanın Rio Tinto şirketinin ülkenin batısında açmak istediği lityum madeni gibi projeler için hazırlandığını ileri sürüyor. 

sırbistan mülkiyet dokunulmazlığı belgrad protesto gösterisi polisten sert müdahale