Siyanürle Altın Arama Çalışmalarına Halktan Kitaplı Protesto

TAKİP ET

Ordu'nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın aramalarının çevreye ve insanlara vereceği zararı eleştiren vatandaşlar, siyanürlü maden aramayı kitap okuyarak protesto etti.

Ordu'nun Fatsa ilçesinde kapasite artırımına gidilecek Altıntepe Altın Madeni İşletmesi'nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu almasıyla Fatsalılar kitap okuma eylemine başladı.

Fatsalı Onur Güngör, bu kararı protesto etmek için köpeğini de yanına alarak çıplak ayakla kitap okudu. Kitaplı protestosunda ilk iki gün yalnız olan Güngör, protestosunu sosyal medya duyurdu. Gün geçtikçe prostestoya katılımlar artmaya başladı.

Bugün protestolarda 11. gün. Vatandaşlar her akşam saat 17.15-17.45 arasında kitaplarını alarak ilçe meydanında kitap okuyorlar. Ülkenin pek çok tarafından bu eyleme destek veriliyor.

Ne Olmuştu?

Fatsa bölgesinde 2019 yılı itibariyle faaliyet yürütmeye başlayan maden şirketi, bölge halkının itirazlarına rağmen, maden alanını iki katına çıkarmak ve sözleşmesini 2033'e kadar uzatmak amacıyla 10 Eylül'de ÇED dosyasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sundu.

Bakanlık dosyayı onaylayarak ilana çıkardı. Fatsa Doğa ve Çevre Derneği'nden yapılan açıklamada, "Bakanlık tarafından açıklanan ÇED raporunun Fatsa'da yaşanan gerçeklikle hiçbir ilgisi yoktur" ifadeleri kullanılarak, projeden zarar görecek herkesin ÇED raporuna itiraz etmesi için çağrı yapıldı:

"Karadeniz Bölgesi aşırı yağmur alan, sel ve heyelan riskinin yüksek olduğu bir bölgedir. Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile bu riskler daha yıkıcı bir biçimde hayatımızın parçası olmaktadır. Ağustos 2020´de Giresun Dereli'de olan sel felaketi de unutulmamalıdır."

fatsa ordu altın siyanür maden çed kitaplı eylem protesto onur güngör