Skandal: ABD, TRT World'ün Basın Kartlarını İptal Etti; 'Basın Değil, Lobi Şirketi'

TAKİP ET

ABD, TRT'nin İngilizce yayın yapan kanalı TRT World'ü basın kuruluşu olarak tanımadı. ABD Adalet Bakanlığı, TRT World'ün bir lobi şirketi olduğunu ileri sürerek, kanal çalışanlarının basın kartlarını geçersiz kıldı.

ABD, TRT’nin İngilizce yayın yapan kanalı TRT World’ü basın kuruluşu olarak tanımadı. ABD Adalet Bakanlığı, TRT World’ün bir lobi şirketi olduğunu ileri sürerek, kanal çalışanlarının basın kartlarını geçersiz kıldı.

Tele1 Washington Temsilcisi Yılmaz Polat, konuyla ilgili olarak, TRT’nin ABD’de TRT World isimli bir şirket açtığını ve bunun Amerikan yasalarına göre lobi faaliyeti anlamına geldiğini ifade etti. Polat, “Bunun paraları da artık bildiriliyor. Bunun ötesinde TRT muhabirlerinin de burada basın kartlarını iptal etti. Yani bizim Amerikan Kongresi’ne ya da başka bir Amerikan resmi kurumuna haber izlemek için yabancı basın için verilen basın kartları TRT mensupları için yok.” diye konuştu.

TRT World, 2015 yılında Türkiye’nin uluslararası alanda sesini duyurmak için kurulmuştu. Kanal, Türkiye’nin dış politikasını savunan yayınlar yapmasıyla tanınıyor. ABD’nin bu kararı, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir kriz kaynağı olarak değerlendiriliyor.

trt world basın kartı abd