SODİMER, Dijital Politik Propagandada Uyulması Gerekenleri Açıkladı

TAKİP ET

SODİMER, Dijital Politik Propaganda kavramına ilişkin esasları açıkladı.

Geçen hafta TamgaTürk'te SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan tarafından kavramsallaştırılan Dijital Politik Propaganda konusu ele alınmıştı. 

Prof. Dr. Eraslan, Dijital Politik Propaganda kavramına ilişkin Ramazan Bayramı sonrasında öneriler listesi açıklayacağını belirtmişti. 

14 Mayıs Seçimlerine Doğru: Dijital Politik Propaganda

SODİMER, söz konusu listeyi açıkladı. 

SODİMER'in listesi şu şekilde: 

Yaşadığımız dijital dünya sosyal medyayı propaganda faaliyetleri için eşsiz bir ortam haline getirmektedir. Propaganda faaliyetlerinin dijital ortamda icra edilmesine “Dijital Propaganda” denilmektedir. Dijital propaganda, vatandaşların siyasete bilfiil katılımı için yapılıyorsa dijital politik propaganda (DPP) haline dönüşmektedir. Dijital politik propaganda; seçim anketleri, tartışmalar, bloglar ve sosyal ağlar gibi çeşitli olanaklar sunmaktadır. Bunun yanı sıra seçmenler hakkında kapsamlı veri elde etme imkânı vermesi ve etkileşimli iletişim fırsatı vermesinden dolayı günümüzde daha çok tercih edilmektedir. Dijital politik propaganda toplumları hedef alıyorsa genel, ülkenin belirli bir bölgesini hedef alıyorsa bölgesel ve bireylerle tek tek konuşmayı hedef alıyorsa kişisel politik propaganda adını almaktadır.

Dijital Politik Propagandada Uyulması Gerekenler

Teknik olarak:

1. Hedef kitlenizin hangi sosyal medya araçlarını etkin kullandığını belirleyerek hedef kitlenize uygun sosyal medya araçlarından paylaşımlarınızı yapmalısınız. Örneğin; kırsal bölgelerde yaşayan ve orta yaş üstü kitle Facebook, daha genç ve kentlerde yaşayan grubun Instagram ve Twitter kullandığını unutmayın.

2. Sosyal medya araçlarının doğrudan mesaj (DM) ve profilde yer alan iletişim kanallarını açık tutmak, size ilgi gösteren kullanıcıların aidiyet algısını güçlendirecektir. Kullanıcıların size rahatlıkla ulaşabilmesi, güven
duygularının artmasına yardımcı olacaktır.

3. Profil fotoğrafınız, paylaşılan görseller ve görsellerin arka planları nitelikli ve amaca uygun şekilde olmalıdır.

4. Işık, açı, çözünürlük gibi teknik detaylara dikkat edilmeden çekilen fotoğrafları paylaşmamalısınız. Özellikle genç kullanıcılar, fotoğraf kalitesine ve çekiciliğine önem veriyorlar.

5. YouTube kanalı açmalı, kısa ancak etkili olabilecek videolar paylaşmalısınız.

6. Fotoğraf ve video etiketlemelerine, hakkınızda açılan taglara dikkat etmelisiniz. Tık tuzağına düşmek, kişisel ve kurumsal markanıza zarar verebilir.

7. Sosyal medya üzerinden paylaştığınız politik reklam ve anlatılarınızı, tasarımı ve trafiği güçlü bir web sitesi ile desteklemek, kişisel ve kurumsal markanıza değer katacaktır.

8. Adınıza açılan sahte ve bot hesapların takibini yapınız.

9. Instagram sayfanızda daha fazla görünürlük için her gün post paylaşmalısınız.

10. Post ’larda en fazla 5 hashtag kullanılmalı.

11. Aramalarda çıkmak için fotoğraf altı yazıları postunuzu tanımlayacak şekilde yazmalısınız.

12. Reels’lerde paylaşım yaparken Instagram dışı programlar (Tiktok ‘tan indirilen video, CapCut gibi düzenleme programları) görünürlüğün düşük olduğuna dikkat ediniz.

13. Instagramda dikey videolar ön plandadır. Videolarınızı dikey çekmeye ve paylaşmaya dikkat ediniz.

14. Trend olan müzik ve sesleri fotoğraflarınıza ve videolarınıza ekleyebilirsiniz. Görünürlük artacaktır.

15. Instagramdaki paylaşımları gün içine yayarak (sabah, öğlen, akşam) paylaşınız. Günde 6 hikâye paylaşmak etkileşim gücünü artırmaktadır.

16. Onaylanmış ve mavi tik olan hesaplar öne çıkmaktadır.

17. Dijital dünyayı iyi tanıyarak gençlerin bunu etkin şekilde kullanabileceklerini alt yapıyı oluşturan projelere değer verilmektedir. Buna dair bir planınız varsa açıklayın ( Örneğin; Ulusal Genişbant Eylem Planı, 2017’de yürürlüğe girmiştir. Ancak uygulamada somut adımlar atarak fiber alt yapı oluşturma, 5G internet gibi fiber şebeke yatırımlarına dair açıklama yapmalısınız).

18. Güncel olan oldukça konuşulan Metaverse dünyasına adım atarak dikkat çekiciliği sağlayacak siyasî hedeflerinizi farklı şekilde de duyurmaya çalışmalısınız. Bu sizin tanınırlığınızı öne çıkaracaktır. Metaverse evrenine küçük de olsa bir giriş yaparak geliştiriniz.

19. Reklam ve tanıtımınızı farklı sosyal medya araçları kullanarak çeşitlendirin. (Facebook, MySpace, Linkedin, Friendster, Hi5, Friendfeed, Formspringa, Xing gibi sosyal ağlar; Twitter gibi haber ağları; Youtube, Dailymotion, Google Videos, Yahoo Video gibi video paylaşım siteleri; Deviantart, photosig, Fotocommunity, Photo, Photodom vb. fotoğraf paylaşım siteleri; Wikipedia, Intelipedia gibi Wiki vb. bilgi paylaşım ağları; Horizon VR teknolojisi gibi araçlar ile Metaverse dünyanızı inşa edin.)

20. İnternet sitenizde amacınıza uygun slogan(lar) belirleyin ve görünür kılın. (Örneğin; ABD’de gelir dağılımı adaletsizliğini vurgulamak için ana sloganı “biz %99'uz” . Zamanla bu hareket bir internet sitesi kurularak etiketlenmesi ile yayılmış iletiler ve mesajlar ile desteklenmiştir.)

21. İletilerinizi analiz edin. Tepkileri, paylaşımın yaygınlaştırılması oranları ele alarak sosyal medyanızda bazı ayarlama değişikliklerine gidebilirsiniz.

22. İletilerinizi zaman zaman tekrar paylaşarak akılda kalmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için şu araçlardan faydalanabilirsiniz:

BoomSonar Suite: Farklı sosyal medya araçlarınızdaki verilerinizi filtreleyerek analizini yapabilmeyi sağlar. Takipçiler, Tweet’ler, BoomRank ve Retweet’e göre sıralama yapabilir. Sonuçları belirgin kılabilmek için
görselleştirebilir ve paylaşabilirsiniz.

Oneupapp: Mesajlarınızın zamanını planlamayı ve tekrar paylaşılmasını sağlayan bir araçtır. Everypost, Widgat de içerikleri takvim olarak planlamada size kolaylık sunabilir.

Sendible: İçerik yönetiminde içerikleri organize edip yönetmeye yardımcı olacak bir araçtır. Tek içeriği birden fazla sosyal medya araçlarınızda paylaşabilmenizi sağlar. Farklı sosyal medya araçlarından gelen mesajlara anında cevap verebilmeniz için ayrı bir panele sahiptir. Detaylı analiz ve raporlama özelliği sayesinde kullanıcıların paylaşımlarınız için ne düşündüğünü raporlayabilir. İçerik analizi yapabilen diğer bir araç da Hootsuite’dir.

Broadcast: Google Chrome eklentisi olan bir araçtır. Postlarınızı takvimleyebilirsiniz.

Social Mention: Paylaşımlarınızın sosyal medyadaki etkileşim ve erişim alanını gösterir.

Tuigram: Tweeter’daki gönderilerinizi ekran fotoğrafı almak yerine görselleştirerek Instagram gönderisi haline
getirebilir.

TweetReach; Twitter üzerinden monitoring hizmeti sunar. Sizlerin yayım performansınızı tespit etmenizi sağlar.

İçerik olarak:

1. Standart, klişe, basmakalıp iletiler bireylerin ilgisini çekmiyor ve etkileşim almıyor. Bu sebeple içten bir iletişim dili kullanmalı, doğal olmalısınız.

2. Sosyal medya, kendine has özellikleri ve dili olan bir alan olduğu için sosyal medyaya özgü bir strateji oluşturmak zorundasınız.

3. “Bu paylaşımın bir amacı var mı ve kampanyaya katkı sunabilir mi?” sorusunu her paylaşımdan önce değerlendirmek zorundasınız. Anlık ve akla ilk gelen iletileri paylaşmak, amaca ve kampanyaya zarar verebilir.

4. Profilinizde (Bio) açık, anlaşılır ve sade bilgilere yer vermeli, amaca dönük oluşturmalısınız. Profilinizde yer alan gereksiz ve anlamsız bilgiler, kullanıcıların ilgisini azaltacaktır.

5. Paylaşılan videoların görüntü ve ses kalitesi, verilmek istenen mesajın anlaşılırlığı açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple videoların montajlanmadan ve efektlenmeden paylaşılması; niteliği düşürecek, ilgi ve etkiyi azaltacaktır.

6. Görsel olarak hazırladığınız içeriklerin teknik detaylarına önem veriniz ve mutlaka kontrol ediniz. Propagandanın bir aracı olarak görseller uzun mesajlardan daha etkili ve daha fazla tepki alabilir( olumlu-olumsuz).

7. Sosyal medya hesaplarınızda “bot takipçiler” kesinlikle kullanmamalısınız. Bot hesaplarla oluşturulan, şişirilmiş takipçiler dikkat çekmez; aksine organik takipçilerinizi rahatsız eder.

8. RT ve re-post yapmak yerine, içerik oluşturarak mesajı yerinde vermek her zaman daha önemlidir.

9. Sosyal medya hesaplarınızın yönetiminde, sosyal medya profesyonellerden destek almanız etkinizi ve görünürlüğünüzü artıracaktır.

10. Projelerinizi ve zamansal planlarınızı mutlaka etkili bir görselle destekleyerek paylaşmalısınız.

11. Abartılı ve hamaset dolu mesajlar paylaşmamalı, kendinizi olduğunuz gibi göstermelisiniz.

12. Whatsapp ve Telegram gibi mesajlaşma araçlarının yönetimine dikkat etmelisiniz. Kalabalık gruplarda sorun yaşayabilirsiniz.

13. Sosyal medya geçmişinizi kontrol etmelisiniz. Siyasal rakiplerinizin işine yarayacak ve sizi zora sokacak mesajları yeniden değerlendirmek, size karşı yönelecek eleştirileri önleyecektir.

14. TikTok ve Instagram Reels gibi video uygulamalarının avantaj ve dezavantajlarını iyi analiz etmelisiniz. Tepki alabilecek videolar size ve kurumsal markanıza zarar verebilir.

15. Olası troll saldırıları ve algı operasyonlarına karşı psikolojik hazır olmalısınız. Ayrıca olası saldırılara karşı sosyal medya stratejilerini bilmeniz, süreci yönetmenize yardımcı olacaktır.

16. Sosyal medya paylaşımlarına dönük gerçek, tekil kişilerin yorumlarını analiz etmelisiniz. Organik kullanıcıların yorumları size yol gösterici olacaktır.

17. Farklı sosyal medya araçlarınızda paylaştığınız içeriklerin birbiriyle uyumlu olmasına dikkat ederek, sosyal medya araçlarına özgü farklı içerikler de paylaşmalısınız. Örneğin; Twitter’da kısa ve net iletiler dikkat çekerken Instagram ve TikTok gibi uygulamalarda bir (1) dakikayı geçmeyen etkileyici videolar ilgi çekiyor. Süresi uzun videolarınızı Youtube üzerinden paylaşmanız daha doğru olacaktır. 

18. Aşırılık, yanlılık ve ırkçılık içerikli ayrımcılığı teşvik edecek, düşmanlığı yayacak içerikleri siyasal propaganda aracı olarak kullanmayınız.

19. Çeşitli kurumlar ile işbirliği yapıp kurumları etiketleyerek vaatlerinizin inandırıcılığını etkili kılabilirsiniz.

20. Sokak röportajlarına önem verin kamuoyu yoklaması yapın. Her yaştan insanın gelecekteki beklentilerini ölçerek yol haritanıza ekleyerek paylaşın.

21. Twitter vb. hesaplarınızı kontrol ederek siyasi kutuplaşma mesajlarından çok dijital çağın gereklerine uygun yatırım, girişim alanında sunabileceklerinizi açık şekilde ortaya koyun.

22. Ulaşılabilir olun. Kendiniz bir anket oluşturarak da gençlere kulak verebilirsiniz.

23. Reels'larda da anket kullanınız.

24. Yapacaklarınızı sosyal medya hesaplarınızda şeffaf şekilde paylaşın. Güven oluşturun.

25. Vaatler vaat olarak kalmaması için mutlaka dayanak oluşturun. Güçlendirici adımlar atın. Örneğin geçmişte b konuda yaptığınız başarılı çalışmaları sergileyip, başarısız olunan konularda da nedeni açıklayın.

26. Sosyal medyada etkin olan insanlar birlikte canlı yayında(YouTube kanalınız) soru cevap oluşturabilirsiniz.

dijital politik propaganda levent eraslan sodimer dijital propaganda politik propaganda