Soğuk Savaş Döneminde Kullanılmıştı: ABD, Çin'le "Kırmızı Telefon Hattı" Kurmayı Planlıyor

TAKİP ET

ABD, aralarındaki rekabetin ve tansiyonun zaman zaman yükseldiği Çin'le "kırmızı telefon hattı" kurma ihtimalini değerlendiriyor.

ABD gergin ilişkilerinin olduğu Çin'le "kırmızı telefon hattı" kurmayı planlıyor.

ABD'yle Sovyetler Birliği arasında kurulan "kırmızı telefon", ortaya çıkan sorunlarda Beyaz Saray ve Kremlin arasında doğrudan iletişim kurulmasını sağlamıştı.

CNN International'ın ABD'li bir yetkiliye ve konuyla ilgili bilgisi olan başka bir kaynağa dayandırdığı 15 Temmuz tarihli habere göre, söz konusu fikir henüz emekleme aşamasında. İki kaynak da ABD yönetiminin, konuyla ilgili Çinli yetkililerle henüz temasa geçmediğini söyledi.

Haberde Washington'ın, ABD ve Çin arasında çatışma riskini azaltmak için hızlı iletişim kurmayı sağlayacak bir hat istediği yazıldı.

Adları açıklanmayan iki kaynak, "kırmızı telefon"la ABD Başkanı Joe Biden ve ABD'li üst düzey yetkililerin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Çinli üst düzey yetkililerle şifreli telefon görüşmesi yapabileceğini veya şifreli mesajlar gönderebileceğini ifade etti.

Öte yandan iddialar, Biden yönetiminin bu ihtimali hâlâ değerlendirdiği ve üzerinde çalışılması gereken çok sayıda ayrıntı olduğu yönünde.

"ABD-Çin ilişkisinde olay yönetimi konusunda endişe verici bir sıkıntı var" diyen ABD'nin eski dışişleri bakan yardımcılarından Daniel Russel, sözlerini şöyle sürdürdü: "ABD yönetiminin bir krize müdahale etmesine veya bir krizi önlemesine imkan sağlayacak bir iletişim hattı kurması epey acil bir ihtiyaç. Tabiri caizse bir 911 operatörüne ihtiyacımız var."

Öte yandan Çin'le benzer bir iletişim hattı Pentagon'da var. Ancak CNN International, bunun çok seyrek kullanıldığını bildirdi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Hint-Pasifik Koordinatörü Kurt Campbell da daha önce yaptığı bir konuşmada bu hatla ilgili şöyle konuşmuştu: "Bir iletişim hattımız var. Fakat bildiğim kadarıyla onu bir iki kez kullandık."

Teknik Detaylar

Kaynaklar, Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerinin cihazın teknik detayları üzerinde çalıştığını söyledi. Bu konudaki çalışmalar tamamlandıktan sonra Çinli yetkililerle temasa geçilecek. Bunun ardından ise Washington ve Pekin'den hat için onay alınması gerekiyor.

CNN iletişim hattının başarısının, cihazın Çin Devlet Başkanı'nın erişebildiği bir yerde olmasına bağlı olduğunu yazdı.

Obama döneminde Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapan Chris Painter da konu hakkında şu ifadeleri kullandı: "Çin'le stratejik siber sorunlar hakkında üst düzey görüşme için bu tür bir iletişim hattı kurmanın avantajları olacaktır. Ama üst düzey liderlerle zahmetsizce ve hızlı bir şekilde görüşmek için, hattın doğru yere bağlı olması gerekiyor."

kırmızı telefon rusya abd çin soğuk savaş biden şi cinping iletişim