Somali İç Savaşa Sürükleniyor

TAKİP ET

Seçim krizinin aşılamadığı Somali'de yerel halk çatışma bölgelerinden kaçıyor.

4,5 sisteminin uygulandığı Somali'de, kabile liderlerinden oluşan delegasyonlar parlamentoyu, parlamento de cumhurbaşkanını seçmesi gerekiyordu. Muhalefetin, Cumhurbaşkanı Fermacu'nun seçim kurullarını kendi kadrolarıyla doldurarak manipüle etmekle suçlaması nedeniyle Aralık 2020'de gerçekleştirilmesi gereken parlamento seçimleri yapılamadı. Parlamento seçimleri yapılamadığı için Mayıs 2021'de yapılması öngörülen Cumhurbaşkanlığı seçimleri de yapılamadı ve muhalifler, Fermacu'yu görev süresinin bitmesi nedeniyle artık Cumhurbaşkanı olarak tanımadıklarını açıkladı. 

Hükümet krizinin çözümü için yapılan görüşmelerin akamete uğraması nedeniyle de bir haftaya yakın bir süredir hükümet güçleri ile muhalefet arasındaki durum giderek karmaşık bir hal alıyor. Son olarak bugün, yerel kaynakların aktardığı haberlere göre başkent Mogadişu'nun şehir merkezinin batısında bulunan hükümete ait bir askeri merkeze bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlendi. Patlamada sivil ve asker çok sayıda ölü ve yaralı olduğu öğrenildi.

Saldırı, terör örgütü Eş Şebap tarafından sosyal medya üzerinden üstlenilirken, örgüte kaynakları saldırıda 7 merkezi hükümet askerinin öldürüldüğünü iddia etti. Geçtiğimiz hafta görev süresi bitmesine rağmen koltuğunu bırakmayı reddeden Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu'ya bağlı olan istihbarat güçleri ile muhalif güçler arasında çatışmalar başladı.

Başta BM olmak üzere birçok uluslararası aktör taraflara ülkede iktidar zaafiyeti yaratmadan hükümet krizinin aşılması için çağrıda bulunmuş, birçok güvenlik uzmanı ise ülkedeki istikrarsızlığın El Kaide'nin Doğu Afrika yapılanması olan Eş Şebap için uygun ortam oluşturabileceğini kaydetmişti.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden yapılan açıklamada, 25 Nisan'da başlayan çatışmaların etkisinde kalan bölgelerde sivil halkın evlerini terk etmek zorunda kaldıkları belirtildi.

Ofisin ilk belirlemelerine göre 60-100 bin sivil yerinden oldu. Ofisten yapılan açıklamaya göre Somali'de bu yıl içinde kitlesel şiddet eylemleri nedeniyle göçe mecbur kalan sivillerin sayısı 173 bin civarında. 

Somali İç Savaşa Sürükleniyor