Somalı Madencilerin Alacakları Ödenecek

TAKİP ET

Tazminat ve ücretleri ödenmediği için aylardır haklarını arayan Somalı madencilerin alacakları ödenecek.

Manisa’nın Soma ilçesinden tazminat ve ücret alacakları için 12 Ekim 2020 tarihinde Ankara’ya yürüyüş başlatan madenciler yürüyüşleri sırasında defalarca gözaltına alınmış ve talepleri bastırılmaya çalışılmıştı. Ancak mücadelelerinden vazgeçmeyen madenciler, taleplerini kabul ettirdi. Işıklar, Atabacası, Geventepe’deki maden ocaklarında çalışan 3 bin 325 madenciye ücret ve tazminat alacakları ödenmeye başlanacak.

Diğer taraftan kendileriyle yollara koyulan Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Başaran Aksu, bugün Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘suç işlemeye tahrik’ suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Madencilerin yalnız bırakmadığı Aksu’nun davası 13 Nisan’a ertelendi.

Duruşma sonrası açıklama yapan Aksu, “Bizim hakkımız madenci kardeşlerimize helal olsun. Uyar Madencilik’teki kardeşlerimiz için mücadelemiz sürüyor. İşçilerin hakkını patronlarda bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin, yer altında çalışan bütün maden işçilerinin haklarını alana kadar mücadele edeceklerini vurgulayarak, “Biz kimseden korkmuyoruz, korksaydık yer altında madencilik yapmazdık. Hakkımızın sonuna kadar alacağız, bir kuruşunu da bırakmayacağız” diye konuştu. Çetin, maden işçilerinin bugünden itibaren tazminatları ve diğer alacaklarını hesaplatarak alacağını açıkladı.

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal “Biz görüyoruz ki önümüzdeki günlerde başka davalar da açılacak. Bu davalardan korksak bu işlerle uğraşmayız” diye konuştu.

Somalı madenciler gibi tazminat ve ücret alacakları ödenmeyen Karaman’ın Ermenek ilçesindeki madenciler de haklarını almak için bekleyişini sürdürüyor.

soma maden işçileri somalı maden işçileri tazminat sendika