Somali'de Görev Süresi Bitmesine Rağmen Koltuğu Bırakmayan Başkan ve Muhalifler Arasında Çatışma Çıktı

TAKİP ET

Somali'de süregelen siyasi kriz başkent Mogadişu'da çatışmaya dönüştü.

Somali'de uygulanagelen 4,5 sistemi dahilinde ülkeyi yön veren parlamentoda ve tüm politik sahada 4 büyük aşirete birer pay, geri kalan tüm aşiretlere ise yarım paylık alan düşüyor. Bu dört büyük aşiret içinde ise Darod ve Haviye aşiretleri ise ülkenin tepe noktası olan başkanlık ve başbakanlık koltuğunu kapatmış durumda. Son yirmi yıldır bu makamlara gelen 13 kişinin tamamı yalnızca bu iki kabileden oldu. 

Parlamento üyelerinin Aralık 2020'de kabile liderlerinden mürettep olan delegasyon tarafından seçilmiş olması gerekiyordu. Ancak bu delegelerin ve muhalefetin Cumhurbaşkanı Fermacu'yu seçim kurullarına doldurduğu kadrolarıyla seçimi manipüle etmekle suçlaması üzerine seçimler gerçekleştirilemedi. 

Parlamento seçimlerinin yapılamaması üzerine Mayıs 2021'de gerçekleşmesi gereken cumhurbaşkanlığı seçimleri de yapılamadı.

Şubat 2021'de görev süresi biten ancak koltuktan kalkmayı reddeden cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu ve onu destekleyen askeri güçlerle, Somali Ulusal Ordusu mensubu olan Fermacu muhalifleri karşı karşıya gelmiş durumda. Son olarak başkent Mogadişu'da Somali Ulusal Ordusu mensubu muhalif güçler ile Fermacu'ya bağlı olan istihbarat birimi lideri Fahad Yasin ve ona bağlı özel askeri birim "Duufan" (Tufan) güçleriyle çatışmaya başladığı bildirildi.

Uzmanlar, çatışma sonucu ortaya çıkacak olan iktidar boşluğunun terör grubu Eş Şebap tarafından fırsata çevrilebileceği uyarısını yaptı. BM dahil birçok uluslararası aktör de taraflara, meseleyi ülkede iktidar zaafiyeti yaratmadan çözme çağrısı yaptı.

Somali'de Görev Süresi Bitmesine Rağmen Koltuğu Bırakmayan Başkan ve Muhalifler Arasında Çatışma Çıktı