Son 5 Yılda 23 Bin Sağlık Çalışanı Saldırıya Uğradı

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Koca, son 5 yılda 23 bin sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu. Gürer, sunduğu soru önergesinde Bakan Koca'ya “Son beş yılda sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının sayısı kaçtır? Önlenmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır ve kaç saldırgan ceza almıştır?” sorularını sordu.

Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Koca, 2012 yılında yapılan düzenlemelerle sağlık çalışanlarına yönelik saldırılara karşı önlemler alındığını, bu kapsamda ‘beyaz kod’ uygulamasının geliştirildiğini bildirdi.

Koca, soru önergesine “2012’de ‘beyaz kod’ birimi kurulmuş ve tüm sağlık çalışanlarının anında ulaşabilmesi için 7 gün 24 saat hizmet veren ‘Alo 113’ telefon hattı tahsis edilmiştir. Böylelikle şiddet vakalarında şiddete uğrayan sağlık çalışanının beyaz kod başvurusu anında alınıp hukuki sürecin ivedilikle başlatılması sağlanmıştır" şeklinde cevap verdi.

Beyaz kod uygulamasını kullanan sağlıkçı sayısı hakkında da açıklama yapan Bakan Koca, toplamda 23 bin 233 sağlık çalışanının saldırı sonucu beyaz kod uygulamasını kullandığını ifade etti. Koca, bu başvuruların akıbetlerini ise şu şekilde anlattı:

“Aralık 2015 ve Eylül 2020 tarihleri arasında sağlık kurum ve kuruluşlarında, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet nedeniyle yapılan beyaz kod başvurularının 18 bin 358’inin soruşturmaları devam etmekte. Yargılaması sonuçlanan dosyalarda 3 bin 64 adli para cezası, bin 811 hapis cezası verilmiştir.”

Ömer Fethi Gürer Niğde milletvekili Fahrettin Koca sağlık Bakanı sağlık çalışanı şiddet