Son 50 Yılda Bir Milyondan Fazla İnsan Sel ve Kuraklıktan Öldü

TAKİP ET

BM Meteoroloji Teşkilatı verilerine göre son 50 yılda bir milyondan fazla insan sel ve kuraklık sebebiyle hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Meteroloji Teşkilatı (WMO), iklim değişikliği ve doğal felaketlerin önemine dikkat çekecek veriler yayımladı. Son 49 yılda sel ve kuraklığın yol açtığı zararın bilançosunu çıkaran WMO; kuraklık, fırtına, sel ve mevsim normalinin üzerinde hava sıcaklıklarının dünya genelinde bir milyonun üzerinde kişinin hayatını kaybetmesine sebep olduğunu açıkladı.

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, "Şiddetli yağışlar genellikle iklim değişikliğinin bir işareti. Atmosfer ısınmaya devam ettikçe daha fazla nem birikiyor ve bu da fırtınalarda daha fazla yağış olması ve sel ihtimalinin artması anlamına geliyor" dedi.

1970-2019 yılları arasında dünya genelinde 650 bin kişinin kuraklık nedeniyle öldüğünü belirten Taalas, fırtınalar nedeniyle de 580 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Dünya genelinde sel felaketlerinde ise 59 bin kişi yaşamını yitirdi. Mevsim normalleri dışındaki sıcaklık derecelerinin de 56 bin kişinin hayatına mal olduğu bilgisi verildi.

Ekonomik Açıdan En Zararlı Olan Felaket Fırtına

Taalas'ın açıklamalarına göre ekonomik açıdan en çok zarar veren doğal afet fırtına oldu. Fırtınaların verdiği 440 milyar euro'luk zararı 100 milyar euro ile sel felaketi takip ediyor. 

 

birleşmiş milletler bm kuraklık susuzluk mavsim sıcaklıkları rapor taalas son 50 yıl