Son Seçimlerde Hezimete Uğrayan AKP Seçim Kanununu Değiştirecek: İldeki En Kıdemli Hakim Değil YSK'nın Seçtiği Hakim İl Seçim Kurulu Başkanı Olacak

TAKİP ET

Seçimi kaybedeceğini anlayan AKP İl Seçim Kurulu'nun yapısını değiştirmek istiyor.

HaberTürk'teki köşesinde AKP'nin seçim sisteminde yapmaya hazırlandığı değişiklikleri açıklayan Muharrem Sarıkaya, İl Seçim Kurulu'nun yapısının değiştirilmek istediğini belirtti.

TBMM kulislerinden aldığı bilgileri aktaran Sarıkaya yapılacak değişikliğin en dikkat çeken kısmının İl Seçim Kurulu ile olduğunu belirterek, "Çünkü mevcut kanun ‘il merkezinde görev yapan en kıdemli hakimin’ il seçim kurulu başkanlığına getirilmesine hükmediyor.

Üyelerinin de merkez ilçe seçim kurulu başkanlarından sonra gelen en kıdemli iki üyeden oluşacağını şarta bağlıyor" dedi.

Kanunun mevcut yapısının yerel seçimlerde İstanbul'da yaşanan büyük hezimete neden olduğunu belirten Sarıkaya, "O tarihte en kıdemli hakim, il seçim kurulu başkanı oldukça zor günler geçirdi, kendisinden sonra gelen en kıdemli kadın hakim de mazbatayı Ekrem İmamoğlu’na verdi" ifadelerini kullandı.

Son hezimeti tekrar yaşamamak için halkın sorunlarını çözmek yerine seçim sistemiyle oynamayı seçen AKP'nin İl Seçim Kurulu'nun yapısını belirleme yetkisini YSK'ya vermek istediğini belirten Sarıkaya, "Henüz kanun teklif taslağı olmadığı için bunun kesinlik kazandığını söylemek olası değil. 

Ancak bir noktanın altını çizmeliyim ki seçim kanunları ile çok oynamak geçmiş iktidarlara fayda getirmedi... Yaptıkları düzenlemeler bir süre sonra kendilerine sorun yarattı" dedi.

Son Seçimlerde Hezimete Uğrayan AKP Seçim Kanununu Değiştirecek: İldeki En Kıdemli Hakim Değil YSK'nın Seçim Hakim İl Seçim Kurulu Başkanı Olacak