Sosyal Medya Yasasında Ceza Maddesi Oylanırken Muhalefetten Büyük Ayıp

TAKİP ET

AKP ve MHP istibdadının son eseri sansür yasasının 29. maddesinin oylamalarına muhalefetten birçok milletvekilinin katılmadığı görüldü.

2023 seçimleri yaklaşırken AKP ve MHP istibdadının son eseri olan ve kamuoyunca "sansür yasası" olarak bilinen "Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM'ye sunuldu. 

Bu yasayla iktidar, basın özgürlüğünün ve ifade hürriyetinin tabutuna son çiviyi çakmayı hedefliyor. Bu yasanın 29. maddesinde "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu  muallak bir şekilde tanımlanarak, bu suçu işleyenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasın öngörülüyor. 

Yasa gündemdeyken AKP'li Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da yeni bir infaz yasasının gündemde olduğunu duyurdu. Yeni gelecek infaz yasasıyla bu suçtan ceza alanların hükmün açıklanması geri bırakılmadan hapis yatması mümkün olacak.

Muhalefet Vekilleri Oylamalara Katılmadı

Tartışmalı 29. madde bugün TBMM'de kabul edildi. Oylama sırasında muhalefet milletvekillerinin birçoğunun bu son oylamalara katılmadığı görüldü.

Başta CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere birçok CHP milletvekili oylamaya katılmadı. CHP lideri Kılıçdaroğlu sansür yasasının TBMM'de görüşülmeye başlanacağı günden önce gündemde hiç yokken "başörtüsü" teklifi çıkışında bulunmuş ve büyük eleştiri almıştı. Kılıçdaroğlu'nun çıkışına AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, el yükseltip konuyu farklı bir mecraya çekerek yanıt vermişti. 

Bu gelişmelerden sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD ziyaretine başladı. ABD ziyaretinin kapsamı tam anlaşılmayan Kılıçdaroğlu, Türk bilim insanlarıyla görüşüp TÜRKEN Vakfı tarafından yaptırılan gökdelenin önünden video paylaştı. 

Geçmişte de CHP'li vekillerin AKP ve MHP vekillerinin sayı çoğunluğunu bahane ederek kritik kanun teklifi oylamalarına katılmadığı görülmüştü.

TamgaTürk partilerin meclis gruplarını arasa da oylamalarda yoklama alınmadığı için tam sayıya ulaşılamadı.

Cumhurbaşkanı adayı olduğu için milletvekili olmayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, grup toplantısında sansür yasasına karşı sert bir tutum göstermişti. 

Bununla birlikte iki partinin de Grup Başkanvekilleri görüşmelerde bulundu.

sansür yasası akp MHP 29. madde