Sosyal Medya Yorumları Nedeniyle Çin Tarafından Aranan ABD'li Genç Türkiye'ye Gönderiliyor

TAKİP ET

Sosyal medya yorumları nedeniyle Çin tarafından aranan ABD vatandaşı genç, haftalar süren gözaltı sonra bugün serbest bırakılarak Türkiye'ye gönderildi.

19 yaşındaki Wang Jingyu sosyal medyada geçtiğimiz Çin ve Hindistan sınırında gerçekleşen çatışmalarla ilgili yorumlar yaptığı için Çin tarafından aranıyordu. 

Wang'ın Emirates'e bağlı uçağı Nisan ayında New York'a aktarma yapmak üzere Dubai Uluslararası Havalimanı'na iniş yapınca 19 yaşındaki genç tutuklanmış, olayı doğrulayan ABD Dışişleri Bakanlığı tutuklamayı bir insan hakları meselesi olarak değerlendirmiş ve Wang Jingyu'nun Çin'e iade edilmesi ihtimalinin bulunduğunu kaydetmişti.

Associated Press'in Jingyu'nun durumu ile ilgili sorular sorduğu yayınından sadece saatler sonra Jingyu serbest bırakıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan ise "Çin'in insan hakları ihlallerine karşı tetikteyiz" açıklaması geldi.

Polisin kendisine çok kötü davrandığını belirten Wang Emirates uçağından paylaştığı videoda İstanbul biletini göstererek "Bugün beni elbiselerimi ya da çoraplarımı dahi iade etmeden alelacele uçağa bindirdiler ve giymem için bu parmak arası terlikleri verdiler. Bir telefon ve pasaport haricinde hiçbir şey vermediler. Gerçekten çok korkunçlar, çok korkunç" dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri polisi tarafından Wang'a gözaltında tutulduğu esnada Çin'e iadesini kabul ettiğini belirten bir belgenin zorla imzalatılmaya çalışıldığı öğrenildi.

Sosyal Medya Yorumları Nedeniyle Çin Tarafından Aranan ABD'li Genç Türkiye'ye Gönderiliyor